Presedintele Traian Basescu va efectua o vizita oficiala de trei zile in Statele Unite ale Americii, la invitatia omologului sau, George W. Bush.

Desfasurata in perioada 26-28 iulie, vizita va cuprinde intalnirea cu presedintele George W. Bush, urmata de o conferinta de presa in Biroul Oval, precum si dejunul oferit de seful statului american in onoarea presedintelui Traian Basescu, cu participarea membrilor delegatiei oficiale.

Vizita va mai include intrevederea la Pentagon cu secretarul apararii, Donald Rumsfeld, si o serie de intalniri la Capitoliu, cu speaker-ul Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, si liderii Congresului american, o intrevedere cu presedintii grupurilor parlamentare de prietenie cu Romania si un dejun de lucru cu lideri ai Senatului SUA, alaturi de cei ai unor organizatii neguvernamentale interesate in problematica strategica regionala. Traian Basescu va participa, de asemenea, la un dineu cu reprezentanti ai conducerii departamentelor economice ale Administratiei americane si cu lideri ai mediilor de afaceri si se va intalni, in cadrul unei receptii organizate de Ambasada Romaniei, cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din SUA.

Vizita, care face parte din programul de intalniri bilaterale la varf pe acest an, are loc la un an si patru luni dupa precedenta vizita la Washington a presedintelui Basescu, in martie 2005, si se desfasoara in contextul incheierii negocierilor si ratificarii Acordului de acces privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei, al cresterii colaborarii in cadrul NATO, inclusiv din perspectiva pregatirii summitului Aliantei Nord-Atlantice de la Riga, precum si al continuarii contributiei Romaniei la asigurarea securitatii regionale si internationale.

Obiectivele vizitei includ discutarea aspectelor privind consolidarea relatiei strategice bilaterale intre SUA si Romania, in calitate de aliati in cadrul NATO si in lupta impotriva terorismului, precum si interesul comun pentru promovarea securitatii si stabilitatii internationale si regionale.

Cu un an si patru luni in urma, Traian Basescu mergea pentru prima data la Washington in calitate de sef al statului roman.

Sejur marcat de scandalul Hayssam

Potrivit agentiei de presa France Presse, sejurul presedintelui Basescu risca sa fie perturbat de intrebari stanjenitoare referitoare la scandalul Omar Hayssam. Jurnalistii francezi dezbat pe larg scandalul generat la Bucuresti de fuga unui sirian acuzat de terorism. Disparitia omului de afaceri Omar Hayssam, inculpat pentru rapirea a trei jurnalisti romani, in martie 2005, la Bagdad, a provocat un seism fara precedent in randul institutiilor care ar fi trebuit sa-l supravegheze, obligandu-i, in decurs de o zi, pe sefii serviciilor secrete si pe procurorul general sa-si dea demisia, noteaza AFP.

Agentia franceza vorbeste de circumstantele in care a disparut Hayssam si aminteste ca acesta a fost "inamicul public nr.1" al romanilor in timpul crizei jurnalistilor. Potrivit agentiei, absenta sefilor SRI si SIE nu va trece, totusi, neobservata in timpul vizitei lui Basescu la Washington, cu atat mai mult cu cat presedintele intentiona sa profite de sejurul sau pentru a-l asigura pe omologul George W. Bush de hotararea Bucurestiului de a continua lupta impotriva terorismului.

Totodata, AFP relateaza ca presa romana a scris despre legaturile puternice pe care omul de afaceri sirian, stabilit in Romania in timpul regimului Ceausescu, le-ar fi avut cu Securitatea, iar ulterior, dupa 1990, cu "mostenitorul" acesteia, SRI.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.