PSD solicita ca ministrii justitiei, Monica Macovei, si al internelor, Vasile Blaga, sa demisioneze pentru ca ar fi la fel de vinovati de disparitia lui Hayssam ca si cei patru demisionari de saptamana trecuta. Social-democratii spun ca ministrul apararii va trebui, la randul sau, sa renunte la functie.

"Monica Macovei are o responsabilitate directa pentru aceasta cacealma din penitenciarul in care s-a aflat omul de afaceri sirian, in timp ce ministrul internelor are o responsabilitate similara cu aceea a sefilor serviciilor de informatii care tocmai au demisionat", a declarat Mircea Geoana. Liderul PSD considera ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa-l demita pe ministrul apararii, Teodor Atanasiu, pe motiv ca in cazul disputei legate de prezenta militarilor in Irak nu a tinut cont de ierarhia militara, care stabileste ca seful sau este presedintele tarii.

Geoana sustine ca si presedintele Basescu are o vina si o responsabilitate directa in scandalul Hayssam, pentru ca a aplicat "metode sovietice" prin decapitarea simultana a sefilor serviciilor. "seful statului este, din pacate, seful statului ticalosit si impotent, iar presedintele se joaca cu siguranta nationala", a zis presedintele social-democratilor.

Comisie pentru audierea presedintelui

Social-democratii cer ca presedintele Traian Basescu sa fie audiat de o comisie parlamentara pentru "a da explicatii" cu privire la toata situatia creata in urma disparitiei lui Omar Hayssam. Mircea Geoana considera ca se impune crearea unei comisii parlamentare de ancheta a cazului Hayssam cat mai repede cu putinta. "Este preferabila crearea unei comisii decat sa fie lasate serviciile secrete, CSAT si seful statului sa trateze cu opacitate si lipsa de transparenta subiectul", spune Geoana. "Trebuie gasiti acei candidati deasupra oricarei suspiciuni de colaborare cu trecutul Securitatii si oricarei suspiciuni ca vor fi simple unelte in mana puterii actuale", a afirmat liderul PSD referindu-se la viitorii sefi ai serviciilor secrete.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.