Dupa ce a scris cu frenezie "Codul lui Zambaccian", carte prin care a incercat sa ridiculizeze ancheta procurorilor in cazul termopanelor de la apartamentul din blocul aflat in strada ce a inspirat numele cartii, fostul premier Adrian Nastase a cugetat ca este timpul ca vremea glumelor sa apuna. Asa ca a pus mana pe condei si s-a lasat purtat de inspiratie pentru a redacta un nou manifest la adresa justitiei din Romania. Intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Nastase s-a plans ca el este "hartuit", iar familia sa, "tracasata" de acuzatii fara noima.

Vizibil afectat ca toate fortele din Romania se unesc pentru a-l tari prin tribunale, fostul premier Adrian Nastase a ales sa reactioneze cum stie mai bine. Inarmat cu diplomatie, Nastase i-a redactat o scrisoare singurului capabil sa-i bage in sperieti pe oficialii romani - presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Unul dintre cei care au aplaudat progresele Romaniei in domeniul Justitiei, Barroso este destinatarul unei scrisori in care fostul premier PSD se plange si paraste pe cine poate. De fapt, Nastase isi prezinta punctul de vedere vizavi de toate anchetele in care este implicat, reclamand hartuirea Justitiei.

Ratiuni politice

Potrivit unor declaratii ale fostului premier, acordate Mediafax, scrisoarea adresata oficialului european incepe cu istorisirea afirmatiilor facute de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar. Acesta a clasificat dosarul DNA impotriva lui Nastase ca fiind unul "de mare coruptie", "prioritar" si care are termen de finalizare pana la toamna, cam tot atunci cand va fi prezentat si raportul de tara privind integrarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Mesajul public al domnului Daniel Morar, preluat si de mass-media, a fost acela ca fara trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase, raportul comisiei nu va fi favorabil integrarii Romaniei in UE de la 1 ianuarie 2007. Consider ca trebuie eliminata aceasta , precum si speculatiile privind nevoia unui asemenea - ce ascunde, de fapt, un meschin interes politic intern", a afirmat fostul prim-ministru in scrisoare.

Potrivit lui Nastase, afirmatiile lui Morar "incalca deontologia fireasca, potrivit careia procurorul trebuie sa se raporteze la prezumtia de nevinovatie", si contravine si regulilor de procedura. "Cine stabileste si pe ce ratiuni faptul ca un dosar este prioritar? Este evident ca nu pot exista decat ratiuni politice pentru asta", a argumentat Nastase.

Si, ca sa aiba sanse sa-l sensibilizeze pe Barroso, fostul premier a marturisit ca a cuprins in scrisoare si despre "tracasarea" sa si a familiei sale, de un an si jumatate, prin tot felul de acuzatii neconfirmate. "S-a ajuns la o hartuire pe chestiuni marunte, de genul ferestrelor mele de la apartament sau de contractele incheiate in campania electorala", mai cuprinde textul scrisorii, potrivit lui Nastase.

Invinuirile, numarate pe degete

Acuzatiile, "nenumarate" si toate "lipsite de fundament" au fost insiruite in scrisoarea destinata presedintelui Comisiei Europene, pentru a convinge de prefacatoria sub care functioneaza Justitia in Romania. Nastase a amintit de o serie de acuzatii care au fost infirmate de justitie: invinuirile din decembrie 2004 referitoare la "o pretinsa fraudare a alegerilor prezidentiale cu ajutorul calculatoarelor", acuzatiile privind "interferarea in actul justitiei", rezultate din cateva "stenograme" ale PSD, si cercetarile privind "vanzarea unor copii" prin derularea unor adoptii internationale.

Cat despre acuzatia de luare de mita, Nastase l-a acoperit pe Barroso cu explicatii, descriind cazul din propriul unghi de vedere: mita, de la o persoana care nu era in jurisdictia sa, ca premier, consta in ferestrele de la apartamentul sau, pe care Nastase afirma ca l-ar fi cumparat la acelasi pret cu ceilalti locatari din blocul respectiv. Nici vorba, deci, de "foloase necuvenite"!

De fapt, intreaga scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene are ca obiectiv evidentierea scopului politic al tuturor acuzatiilor care se sparg in capul fostului premier: "adversarul cel mai redutabil din campania electorala sa fie tinut cat mai mult pe tusa", i-a mai explicat Nastase lui Barroso.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.