Partidele din Alianta au inceput sa discute numele succesorilor lui Timofte si Fulga.

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat ca PNL are pregatite de mai multa vreme cate trei variante pentru sefia SRI si SIE. "Avem trei propuneri de cand asteptam ca Traian Basescu sa procedeze la schimbarea acestor sefi de servicii mosteniti de la regimul anterior. Propunem apolitici sau oameni a caror incarcatura politica nu conteaza", a declarat liderul liberal, care confirma astfel dorinta lui Tariceanu de a promova in fruntea serviciilor secrete personalitati din societatea civila, fara un trecut in politica sau in interiorul sistemului de informatii.

Conform unor informatii neoficiale, PD crede ca presedintele va avea de ales intre Claudiu Saftoiu, Mihai Stanisoara sau Sorin Frunzaverde. "Traian Basescu nu i-ar fi demis pe Gheorghe Fulga, Radu Timofte si Virgil Ardelean daca nu s-ar fi asigurat in prealabil ca are inlocuitorii potriviti pentru cei trei directori ai SIE, SRI si DGIPI", au declarat aceleasi surse, citate de agentia Mediafax.

Liberalii pot spera la sefia SRI

Democratii cred ca PNL va revendica dreptul de a nominaliza fie seful SRI, fie pe cel al SIE. In aceste conditii, este previzibila numirea unui membru al PD in fruntea SIE, deoarece Traian Basescu nu are nevoie de acordul Parlamentului pentru desemnarea acestuia. Situatia se complica pentru succesorul lui Timofte deoarece directorul SRI este propus de presedintele Romaniei, dar decizia finala o va avea Parlamentul. Rezultatul negocierilor dintre partide are o importanta cruciala in aceasta chestiune.

In acest caz, liberalii ar putea obtine desemnarea unui sef al SRI agreat de ei, dar nu si de Basescu. In Legea 14 din 1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii se stipuleaza ca "SRI este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea presedintelui Romaniei, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlul parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului".

Pentru SIE, legislatia prevede ca directorul sau sa fie numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, dar la propunerea sefului statului. In ocuparea locului lasat de Virgil Ardelean la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, lucrurile sunt mult mai simple deoarece nominalizarea o va face ministrul de Interne, iar presedintele o va aviza. De altfel, Nicolaescu a declarat ca PNL nu are nici un candidat pentru acest post.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.