Liderul PSD, Mircea Geoana, nu mai vrea sa faca niciun fel de aliante cu alte partide, nici macar cu fostul partener, Partidul Conservator. Dupa ce toate partidele de la guvernare au spus un "nu" mai mult sau mai putin hotarat in privinta unei colaborari cu PSD, Mircea Geoana a declarat ieri ca exclude orice forma de colaborare cu partide din actuala putere, precizand ca PSD nu va mai fi dispus sa mearga impreuna, la viitoarele alegeri, cu fostul partener, adica PC. Mai mult, Geoana a declarat ca partidul pe care il reprezinta nu trebuie sa fie colacul de salvare al unei coalitii care se ineaca.

"Am vazut ca exista diferite speculatii legate de posibile aliante ale PSD. Nu exista niciun fel de intentie, interes ori calcul de a intra in vreo forma de colaborare cu vreo formatiune din actualul arc guvernamental", a declarat Mircea Geoana la Timisoara, conform Mediafax.

De bine ce PD si PNL tocmai au respins, prin mai multi membri ai celor doua partide, o colaborare cu PSD, Mircea Geoana a declarat ca "sunt multi cei care vor sa colaboreze cu noi, dar ii lasam sa vina sa ne peteasca si ii alegem noi". Respingerea aliantelor cu partidele guvernamentale vine dupa ce Biroul Permanent National al PSD a decis infiintarea unui nou departament al partidului, condus de senatorul Vasile Dancu si care, printre altele, are de elaborat o strategie privind aliantele electorale.

Liderul social-democratilor confirma discutiile cu Forta Democrata

Pentru prima data insa, Mircea Geoana a pus pe tapet problema unificarii stangii, lasand astfel sa se inteleaga ca este dispus sa colaboreze cu Ion Iliescu si Petre Roman, cei care au lansat aceasta idee. Astfel, Mircea Geoana a vorbit despre incercarea ca PSD sa realizeze o platforma mai larga a stangii romanesti. Intrebat concret de catre ziaristi ce partide de stanga au mai ramas pe esichierul politic, Geoana a indentificat formatiunile conduse de Petre Roman - Forta Democrata - si de Cozmin Gusa - PIN.

De asemenea, liderul PSD a precizat ca va colabora si cu sindicatele. "Deocamdata, suntem in discutii cu PIN si cu partidul condus de Petre Roman, pentru o formare mai ampla a stangii", a anuntat liderul PSD. In privinta colaborarii cu sindicatele, Geoana a marturisit ca isi doreste sa copieze modelul SPD, din Germania, si al Partidului Laburist, din Marea Britanie.

Revenirea anticipatelor

Liderul PSD, Mircea Geoana, nu a ratat ocazia de a se referi la subiectul alegerilor anticipate, precizand, din nou, ca partidul pe care il conduce se pregateste de alegeri inainte de termen. De altfel, Mircea Geoana se afla de aproape doua luni de zile intr-o adevarata campanie electorala, mergand prin tara si stand de vorba cu electoratul, trasand, bineinteles, liniile de la centru pentru filialele PSD. "PSD se pregateste de alegeri anticipate. Pana pe 15 august avem ca tema, pe de o parte, pregatirea ofertei guvernamentale a PSD macar pe liniile sale principale pentru PSD, si pe de alta parte, continuarea modernizarii si reformarii partidului", a declarat Geoana.

Pe de alta parte, liderul social-democrat nu prea stie daca actuala coalitie va rezista pana la 1 ianuarie 2007. Pe de-o parte, el a declarat, conform Mediafax, ca este putin probabil sa se petreaca ceva spectaculos in acest an, "echilibrul politic precar de acum" urmand sa se mentina datorita tintei de 1 ianuarie 2007. Pe de alta parte, Geoana a declarat ca, "pana la sfarsitul anului, aceasta coalitie se va rupe, iar iesirea publica a celor trei liberali, Mona Musca, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, va grabi moartea Aliantei".

Presedintele PSD se afla intr-o vizita privata la Timisoara, dar din care nu putea lipsi o conferinta de presa. Geoana a participat, luni seara, impreuna cu sotia sa, la concertul Shakirei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.