Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu i-a reprosat ministrului de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ca proiectul de lege privind drepturile romanilor care traiesc in afara Romaniei nu ii acorda presedintelui niciun fel de atributii in ceea ce priveste relatiile cu diaspora. "Nu este normal ca omul cu cea mai mare legitimitate din Romania, singurul ales prin vot uninominal de catre romanii care traiesc in afara tarii, sa nu participe in niciun fel la gestionarea relatiei cu acestia", a declarat Saftoiu, citat de agentia Mediafax.

Afirmatia a fost facuta in cadrul unei dezbateri organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe marginea proiectului ce urmeaza sa reglementeze relatiile dintre statul roman si etnicii romani care traiesc in strainatate, dezbatere la care au fost invitati si reprezentanti ai comunitatilor romanesti din strainatate.

Criticile lui Saftoiu se fundamenteaza pe faptul ca presedintele Romaniei este ales si prin voturile cetatenilor aflati in strainatate. In consecinta, tot presedintele este responsabil in fata acestora pentru ceea ce se face pentru ei de catre autoritatile din tara-mama.

"Daca lucrurile raman si de aceasta data fara o finalitate concreta, de acest lucru nu va fi acuzat Guvernul, ci presedintele", a mai spus Saftoiu.
Ministrul Ungureanu este insa multumit de proiectul de lege al carui initiator este.

Ungureanu a spus ca legea are la baza cateva principii precum cel al suveranitatii teritoriale, al bunei vecinatati, al drepturilor omului si al reciprocitatii.
Ministrul a precizat ca acesta este primul proiect supus dezbaterii publice inainte de legiferare in Romania post-decembrista si ca, in organizarea acestei dezbateri, s-a inspirat din modul in care Ungaria a organizat dezbaterea ce a premers adoptarea Legii minoritatilor.

Proiectul de lege al MAE reglementeaza nu numai drepturile romanilor din strainatate, ci si atributiile institutiilor implicate. Rolul cel mai important nu revine Presedintiei, cat mai ales Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, subordonat MAE.

Presedintele Traian Basescu sustinea la finele lunii iunie necesitatea unei legi a diasporei, care sa stranga legaturile dintre aceasta si Romania si sa valorifice, in acelasi timp, potentialul reprezentat de romanii din afara granitelor. "Legea va fi parte a eforturilor Romaniei privind relatiile externe. Va promit ca, daca voi gasi sprijin de la Parlament si de la Executiv, aceasta lege va fi adoptata pana la sfarsitul mandatului meu", a declarat atunci Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.