Politica externa este, pana la urma, si un element de indrazneala, o prudenta excesiva neputand sa aduca nimic, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, in cadrul emisiunii televizate ProVest. Seful statului a spus ca teoreticieni ai politicii externe romanesti recomanda multa prudenta, dar ca politica externa este si un element de indrazneala si ca, la un moment dat, o prudenta excesiva "nu poate sa aduca nimic, decat o consolidare a unui status-quo". "Eu cred ca Romania nu trebuie sa se multumeasca cu ceea ce are acum. Ea poate sa fie mult mai influenta si mult mai puternica in interiorul structurilor euro-atlantice", a precizat presedintele.

Pentru ca prima sa vizita oficiala in calitate de sef al statului roman nu a fost una in Vestul Europei, ci in Republica Moldova, Traian Basescu a tinut sa explice ca, acest lucru a insemnat, in primul rand, "o incercare" pentru autoritatile de la Bucuresti. Aceasta tinand cont de faptul ca, in ultimii sase ani, nici un presedinte roman nu mai ajunsese la Chisinau, nici in vizita oficiala, nici neoficiala, iar relatiile dintre cele doua tari erau destul de reci, in conditiile in care presedintii Iliescu si Voronin nu au reusit sa ajunga la un dialog constructiv in relatiile bilaterale.

"Astazi, deja suntem in intelegerea faptului ca trebuie sa marim si numarul de burse, ca trebuie sa ne continuam activitatea de promovare a culturii a educatiei romanesti peste Prut", a aratat seful statului roman. In ceea ce il priveste pe omologul sau moldovean, Traian Basescu crede ca "politicianul Vladimir Voronin este un om care a inteles ce are de facut pentru tara lui, pentru Moldova, ca drumul spre Vest este o componenta obligatorie a politicii externe si ca standardele UE trebuie sa inceapa a fi respectate, daca a luat aceasta optiune". In cadrul vizitei efectuate in tara vecina, presedintele Romaniei a precizat ca tara noastra va fi avocatul Republicii Moldova in procesul de integrare in Uniunea Europeana.

Diplomatie pentru Transnistria

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca Romania nu se va implica decat diplomatic in conflictul existent in acest moment intre autoproclamata republica Transnistria si Republica Moldova. In cadrul emisiunii televizate ProVest, de ieri, Traian Basescu a afirmat ca: "In nici un caz nu vom interveni altfel decat diplomatic. Ministerul de Externe a inceput deja sa lucreze la sustinerea punctului de vedere al moldovenilor si nu vom ezita sa sustinem Moldova, atata timp cat sta la masa tratativelor". Presedintele Traian Basescu considera ca Romania isi poate permite, in acest moment, "sa stapaneasca" si Marea Neagra si sa faca si in plan intern reformele care sunt acceptate si absolut necesare pentru aderarea la Uniunea Europeana. Seful statului a apreciat ca Romania trebuie sa abordeze simultan ambele subiecte, precizand ca analizele de care dispune in acest moment indica faptul ca acesta este "momentul optim" si ca este "precum trenul care trece: il prinzi sau nu il prinzi".

Vizite la Paris si Roma

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca in cursul acestui an va efectua o vizita oficiala in Franta. Seful statului a precizat ca in acest moment prezenta sa la Paris este in discutie, urmarindu-se o data la care sa se poata intalni atat cu presedintele Jacques Chirac, cat si cu premierul francez Jean-Pierre Raffarin.

Totodata, Traian Basescu a mai anuntat ca in prima jumatate a acestui an va avea o intalnire oficiala cu premierul italian Silvio Berlusconi. In prima sa deplasare ca presedinte ales al Romaniei, in decembrie anul trecut, cu prilejul participarii la Consiliul European de la Bruxelles, seful statului roman a avut o intrevedere cu premierul Italiei, pe care il considera "un om admirabil si extrem de volubil". "Interesul Italiei pentru Romania este major - este principalul investitor si partener economic al Romaniei. Interesul Italiei pentru Romania este la parametri care nu stau sub semnul unei relatii personale, ci al nivelul unor relatii economice de cel mai inalt nivel", a spus Traian Basescu.

Basescu, facut tampit la "Nasul"

La un cu totul alt nivel s-a situat o emisiune de obicei cotata cu un standard ridicat - "Nasul", a lui Radu Moraru, de la B1 TV. Invitat la ultima editie de la sfarsitul saptamanii trecute a fost asa-zisul analist Valentin Stan, prezent ca intotdeauna cu copiuta electronica pe masa - un lap-top. Valentin Stan sustine cu vehementa, prin discursul sau agresiv, ca noua orientare a politicii externe a Romaniei este "impotriva interesului national". Cu o prezenta care reflecta un anume grad de instabilitate, Stan sprijina practic politica celor care prefera "firul rosu" in locul "axei Washington-Londra-Bucuresti", mai ales in spatiul Basarabiei si Transnistriei. Ca o cumularea a elucubratiilor enuntate grosier de Valentin Stan, a fost afirmatia potrivit careia presedintele Traian Basescu ''habar n-are de politicile UE" si de documentele formulate de Bruxelles chiar si "pentru un om tampit".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.