Protestand fata de proiectul derulat de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in Romania, ieri, printr-o ceremonie medievala derulata in fata sediului guvernului maghiar, reprezentantii organizatiei Greenpeace au donat o bucata de teren, de marime simbolica, 1 metru patrat, in Rosia Montana, primului-ministru maghiar, Ferenc Gyurcsany (foto). "Donatia noastra reprezinta un gest simbolic prin care ii cerem primului-ministru sa fie un proprietar responsabil al acestui teren. Daca acest teren este achizitionat de compania miniera, in curand va fi baza unui iaz de decantare", a declarat Noemi Nemes, coordonator campanii Greenpeace Ungaria.

Organizatia ecologista i-a cerut totodata premierului maghiar sa intervina prin toate mijloacele politice si legale pentru suspendarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, care incalca legislatia romaneasca si europeana. "Daca Ungaria nu va exercita o presiune politica puternica asupra Guvernului Romaniei si nu va cere respectarea tratatelor internationale, un alt dezastru cu cianura ar putea sa ne ameninte tara", a concluzionat Nemes.

Gyurcsany a primit certificatul de proprietate pentru bucata de teren donata prin intermediul unui reprezentant si i s-a adus la cunostinta ca terenul a fost cumparat cu ajutorul Asociatiei Alburnus Maior - ONG fondat de cateva sute de localnici in scopul de a salva Rosia Montana.

Ingeniosul protest survine la scurta vreme dupa ce mai multe celebritati, inclusiv castigatoarea Premiului Oscar - actrita britanica Vanessa Redgrave -, au achizitionat o suprafata de teren de un metru patrat in Rosia Montana pentru a o impiedica pe Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sa-si puna in practica proiectul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.