La un an si jumatate de la alegeri, PD isi da arama pe fata, solicitind ieri, taios, necesitatea modificarii Constitutiei in sensul transformarii tarii intr-o republica prezidentiala, dupa modelul celei ceausiste, in care presedintele ar avea puteri aproape depline

Astfel, senatorul PD Nicolae Neagu a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca dupa data integarii Romaniei in UE, Guvernul si implicit, premierul, ar trebui schimbati, nefiind destul de performanti, in timp ce schimbarea ar trebui sa coincida cu modificarea Constitutiei pentru adoptarea regimului prezidential.

Desi senatorul PD apreciaza pasii facuti de actualul Executiv din punctul de vedere al masurilor pentru integrare, el considera ca acesta nu este un argument suficient pentru a mentine actuala formula guvernamentala. "Guvernul isi indeplineste sarcinile in ceea ce priveste obiectivul aderarii la 1 ianuarie 2007, meritele lui in acest sens sint evidente, dar are intirzieri la capitolul gestionarii fondurilor structurale si la indeplinirea sarcinilor din programul de guvernare. Este cazul sa se produca o accelerare, altfel el ar trebui inlocuit", a spus Neagu.

"Nu trebuie sa ne cramponam de un anumit Guvern, resursele umane ale partidelor sint suficiente pentru a propune o alta formula de guvernare, asa incit sa avem un Executiv mult mai limpede, mai puternic, cu o actiune mai coerenta", a adaugat democratul. Intrebat care ministri au o performanta scazuta, democratul a refuzat sa dea nume, dar a spus ca "in mod evident, MAI s-a miscat bine" si a amintit ca PD a facut o schimbare la virful Ministerului Transporturilor.

El leaga acesta idee de o revizuire a Constitutiei, care sa ii dea mai multa putere presedintelui, inclusiv in ceea ce priveste demiterea premierului, dar si de restructurarea Guvernului propusa chiar de PD. In acest sens, Neagu a propus modificarea Legii 90 privind organizarea Guvernului. In acelasi timp, democratul considera ca se impune organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei, afirmind ca formula republicii prezidentiale "este mai utila pentru perioada de integrare, intrucit seful statului este singurul jucator activ venit din vot uninominal". "Este nevoie de o reasezare a Guvernului, cu 15-17 ministere. Desigur, o parte a ministrilor pot sa ramina".

Intrebat daca i se pare necesara si schimbarea premierului, Neagu a replicat: "Intrucit vorbim de o eventuala alta formula a Guvernului, categoric". In legatura cu sustinerea pe care o are la nivelul PD aceasta idee, Neagu a spus ca, prin vocea lui Emil Boc, PD s-a exprimat deja pentru o reforma reala a Guvernului.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.