Presedintele Vladimir Voronin a respins orice varianta de reunificare a Republicii Moldova, fie si in cadrul Uniunii Europene.

Presedintele Voronin a dat astfel o replica Presedintelui Traian Basescu, care avansase recent o astfel de propunere.

Presedintele Vladimir Voronin a spus ca Republica Moldova trebuie sa stie sa obtina profituri atat din viitoarea vecinatate cu UE, cat si din Relatiile cu CSI.
El a mentionat ca integrarea europeana este un proces ireversibil pentru Republica Moldova, dar a exclus, totodata, orice posibilitate de asociere cu Romania in cadrul Uniunii Europene.
"Republica Moldova nu se va uni cu nimeni, niciodata, doar cu marea familie europeana", a declarat Vladimir Voronin.

Voronin surprins de declaratiile lui Basescu
Presedintele Voronin a spus ca nu a primit nici o oferta oficiala din partea presedintelui Basescu in acest sens.

Totodata, el a lasat sa se inteleaga ca ar fi existat asemenea discutii intr-un cadru neoficial.
Vladimir Voronin a afirmat ca nu poate comenta declaratiile presedintelui Basescu, atata timp cat nu cunoaste exact in ce context au fost facute acestea, sugerand ca ar fi putut fi reinterpretate de catre ziaristi.

"Am fost totusi foarte uimiti de declaratiile presedintelui Traian Basescu, intrucat stim cu totii ca aderarea la UE nu se face intr-o zi. E un proces foarte complicat", a mentionat Vladimir Voronin.
Pe de alta parte, el a exclus categoric posibilitatea crearii unei confederatii cu Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Vladimir Voronin a spus ca toti cei care opteaza pentru unire, sau cum i-a numit el, toata "clica unionista", ar trebui trasi la raspundere pentru proagarea unor idei ostile independentei Republicii Moldova.

"Ocupatia romaneasca a Basarabiei intre 1918 - 1940"

Presedintele Voronin a mai spus ca pretuieste mult relatiile cu Traian Basescu, insa s-a aratat nemultumit de faptul ca autoritatile de la Bucuresti nu a semnat pana acum un tratat politic si un tratat de frontiera cu Republica Moldova.

In context, el a spus ca Pactul Ribbentrop-Moldotov nu are nici o relevanta pentru Republica Moldova, intrucat intre 1918 si 1940 acest teritoriu ar fi fost ocupat de catre Romania, sugerand ca anexarea lui la URSS nu poater fi calificata drept ocupatie.
Vladimir Voronin a subliniat ca Republica Moldova nu va adera niciodata la Uniunea Europeana fara Transnistria, prin urmare integrarea europeana a Republicii Moldova nu va avea loc atat timp cat nu este depasita criza transnistreana.

Presedintele Voronin a afirmat ca autoritatile de la Chisinau insista asupra regragerii trupelor ruse din Transnistria, insa nu-si doresc inlocuirea lor cu trupe NATO cum afirma unele medii din Rusia.
"Suntem un stat neutru si nu dorim sa aderam la nici un bloc militar, inclusiv NATO", a spus Vladimir Voronin

Iurie Rosca despre declaratiile Presedintilor Voronin si Basescu

Corespondentul BBC la Chisinau, Alexandru Cantir a stat de vorba cu liderul Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, despre declaratiile Presedintelui Voronin.

In trecut, PPCD era principala forta pro-unionista din Republica Moldova, dar, dupa sprijinirea realegerii lui Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005, a adoptat o pozitie mult mai apropiata de aceea a Partidului Comunistilor, al carui lider este Presedintele Voronin.
Cum comenteaza Iurie Rosca luarea de pozitie a lui Vladimir Voronin cu privire la propunerea de reunificare lansata de Presedintele Basescu?


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.