Surpriza mare pe scena politica. O decizie de ultima ora a Curtii Constitutionale ii da dreptul presedintelui Romaniei sa organizeze referendum pe orice tema doreste

Un articol din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului a fost declarat ieri neconstitutional de Curtea Constitutionala, ceea ii da posibilitatea sefului statului sa organizeze referendum pe orice tema doreste. Articolul limita numai la opt situatiile de "interes national" pentru care seful statului putea solicita organizarea unui referendum. Sesizarea Curtii Constitutionale a fost facuta in data de 28 iunie de catre Avocatul Poporului.

Curtea a acceptat obiectiile Avocatului Poporului, care ataca incalcarea art. 1, alin. 4 din Constitutie, referitor la principiul separatiei puterilor in stat (in sensul ca Parlamentul nu poate impune sau limita dreptul presedintelui de a organiza un referendum), a art. 80, referitor la "rolul presedintelui" si a art. 90, care prevede ca "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national". ]

Avocatul Poporului sustinea, in sesizare, ca acest text constitutional ii confera, de fapt, presedintelui "competenta exclusiva de a stabili problemele de interes national" pentru organizarea unui referendum. Consecinta deciziei de ieri a Curtii, presedintele Traian Basescu poate organiza referendum pe orice problema, el urmind sa anunte doar ca respectiva problema este de interes national.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.