UDMR risca sa piarda monopolul asupra fondurilor de la Budapesta, intrucit guvernul Gyurcsany este pe cale sa taie din banii pentru maghiarii de afara.

Dupa ce s-a chinuit in ultima luna sa contracareze efectele pe care ar fi putut sa le produca restructurarea Guvernului Romaniei, care ar fi insemnat pierderea postului de vicepremier, liderul UDMR, Marko Bela, are in fata o noua provocare. Trebuie sa contracareze efectele pe care le-ar avea restructurarea guvernului maghiar asupra formatiunii pe care o conduce. Marko a adunat toata conducerea UDMR si s-a deplasat ieri la Budapesta pentru a discuta cu premierul ungar Ferenc Gyurcsany.

UDMR, lovita de austeritate

Motivul oficial este pregatirea intrunirii din toamna cu toti reprezentantii comunitatilor maghiare din afara Ungariei. Motivul neoficial este insa modul in care se vor face de acum incolo finantarile guvernului maghiar catre aceste comunitati. Invocind "pachetul de austeritate" impus de efectele integrarii, guvernul ungar se afla acum in plina restructurare. Aceasta, anuntata de actualul premier, va afecta direct interesele maghiarilor din afara Ungariei. Presa maghiara sustine ca efectele acestei restructurari vor duce la desfiintarea Oficiului Maghiarilor din Strainatate si transformarea lui intr-un departament in subordinea Cancelariei primului-ministru, pierzindu-si astfel din valoare.

Fundatii pe cale de disparitie

Mai mult, Fundatia Illyes si Fundatia Apaczay vor fi desfiintate pina la sfirsitul anului 2007. Cele doua fundatii imparteau pina acum fondurile pentru actiunile culturale si de invatamint ale maghiarilor de dincolo de granitele Ungariei. Presa maghiara sustinea ca prin aceasta miscare premierul Gyurcsany ar dori sistarea fondurilor trimise catre maghiarii din strainatate. "E adevarat ca fondurile venite de la guvernul maghiar au devenit tot mai mici, dar nu cred ca se vrea sistarea lor. Se cauta acum solutii ca programul de finantare sa functioneze cit mai bine", ne-a declarat senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.