Presedintele Traian Basescu a participat ieri, pentru a treia oara de la inceputul acestui an, la sedinta saptamanala a Executivului.

Reuniunea are loc la doar cateva zile de la scandalul declansat de propunerea liberalilor privind retragerea trupelor romanesti din Irak si dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Potrivit unor surse oficiale, seful statului a adus in discutia guvernului mai multe probleme legate de integrarea europeana, printre care accelerarea adoptarii de catre Executiv a proiectului de lege pentru infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate. Acest proiect s-a aflat pe agenda guvernului in urma cu aproximativ o luna, dar adoptarea lui a fost amanata datorita faptului ca membrii actualei coalitii de guvernamant nu au reusit sa ajunga la un numitor comun in legatura cu anumite prevederi. Dupa cum afirma recent, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, obiectivul comun al Uniunii este sa primeasca, ca membri, Romania si Bulgaria, in ianuarie 2007, "daca acestea sunt pregatite".

In acest moment, dupa raportul de monitorizare al Comisiei Europene, dat publicitatii in luna mai a acestui an, Romania are nu mai putin de 43 de stegulete galbene si 4 stegulete rosii, acoperind partial sau total 19 din cele 31 de capitole de negociere ale Tratatului de aderare. Printre capitolele carora le sunt rezervate stegulete galbene si rosii se afla cele privind agricultura, politica sociala, politica de dezvoltare regionala, mediul inconjurator, justitia, controlul financiar, libera circulatie a marfurilor si a servicilor.

"In puncte cheie ale vietii economice si sociale, Romania se inscrie intr-o zona a mediocritatii. In 2005 si 2006, am fost intr-un consistent efort de a ajunge sa indeplinim, la nivel minimal, standardele Uniunii. Si, totusi, nu putem sa nu constatam ca tot acest efort abia a fost in masura sa ne scoata din pozitia de tara cu institutii sub standard si sa ne aduca la stadiul de tara cu institutii care functioneaza la un standard minim cerut de UE", afirma seful statului in primul sau mesaj rostit in fata Parlamentului de la preluarea mandatului de presedinte.

Ultima sedinta la care a fost prezent seful statului a avut loc pe 24 mai cand, internat la Spitalul Elias pentru recuperare in urma operatiei de hernie de disc, Traian Basescu a parasit unitatea spitaliceasca pentru doua ore si a participat la discutiile din cadrul Executivului.

Comisia nationala de autoevaluare Schengen, infiintata

Guvernul a decis, in sedinta de ieri, infiintarea Comisiei nationale de autoevaluare Schengen, in vederea indeplinirii conditiilor necesare pentru aderarea Romaniei la Acordul Schengen si la Conventia de aplicare a acestuia. Comisia va coordona, promova si reprezenta politicile si actiunile de analiza, dezvoltare si inovare in domeniul implementarii acquis-ului Schengen. Similar, la nivelul statelor membre ale UE au fost infiintate si functioneaza Comisii Nationale de Autoevaluare a Implementarii Acquis-ului Schengen si de urmarire si gestionare a modului in care sunt respectate obligatiile ce decurg din calitatea de stat parte a Conventiei Schengen.

Comisiile Nationale reprezinta punctele de contact ale statelor membre cu Comisia Schengen de la nivelul Uniunii Europene. Decizia de constituire a unei structuri specializate care sa monitorizeze si sa evalueze permanent activitatile specifice problematicii Schengen a fost determinata de faptul ca, pana in anul 2009, Romania trebuie sa poata indeplini criteriile Schengen pentru eliminarea controalelor la frontiera interna a UE, cat si responsabilitatile ce decurg ca urmare a pozitionarii sale la frontiera externa a UE.

Acord cu Guvernul Republicii Moldova privind readmisia strainilor

Tot in sedinta de ieri a fost aprobat protocolul pentru aplicarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind readmisia strainilor, informeaza Amos News. Protocolul a fost semnat la data de 23 martie 2006, intre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) din Romania si Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul de Graniceri din Republica Moldova. Documentul prevede datele tehnice necesare pentru punerea in aplicare a Acordului dintre Romania si Republica Moldova privind readmisia strainilor care a fost semnat la 27 iulie 2001 si ratificat prin Legea nr. 124/2002.

In acest context, actul normativ specifica modalitatile concrete de punere in aplicare a documentului de cooperare, de catre institutiile implicate. De asemenea, protocolul precizeaza normele concrete pentru realizarea procedurii de readmisie: actele doveditoare pentru intrarea, iesirea sau sederea pe teritoriul uneia dintre parti, masurile pentru transfer si pentru executarea tranzitului persoanelor pe teritoriul unuia dintre state, determinarea punctelor de trecere a frontierei pentru readmisie, stabilirea datei in vederea readmisiei.
Pe de alta parte, protocolul contine dispozitii privind protectia datelor personale transmise intre partile semnatare la efectuarea readmisiei unei persoane.

Institutiile competente pentru aplicarea Protocolului cu Republica Moldova sunt Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Autoritatea pentru Straini, Directia Generala de Pasapoarte - din partea romana, MAI si Serviciul Graniceri din partea Republicii Moldova.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.