Senatul ar putea scoate de la sertar un proiect mai vechi privind controlul averilor demnitarilor

Institutia care urmeaza sa controleze veridicitatea declaratiilor de avere ale demnitarilor ar putea fi reglementata de alta lege decat aceea propusa de Monica Macovei. PSD a solicitat grabirea procedurilor parlamentare de adoptare a unui proiect mai vechi pe aceasta tema. Cererea social-democratilor are sanse de succes intrucat ar putea fi sustinuti de PNL si UDMR.

PSD cauta sprijin la PNL si UDMR

Senatorul Cristian Diaconescu a spus ca in locul Agentiei Nationale de Integritate, propusa de Ministerul Justitiei, Parlamentul ar trebui sa adopte un proiect din 2004 privind infiintarea unui Consiliu National de Integritate. Legea a fost votata de Camera Deputatilor si a fost trimisa la Comisia Juridica a Senatului. Dupa alegeri insa, proiectul a fost scos de pe rolul noii Comisii.

Principalul argument in favoarea solicitarii PSD este necesitatea ca Romania sa infiinteze rapid un organism de control al datelor din declaratiile de avere, acesta fiind pe lista cu obligatii pe care ni le-a trasat UE.

Noul proiect, al ANI, a fost acuzat ca este neconstitutional si este refacut la Ministerul de Justitie. Cum proiectul legii vechi este intr-un stadiu avansat, PSD cere adoptarea acestuia. Diaconescu a discutat chiar cu senatori PNL si UDMR. Fostul ministru al Justitiei din guvernul Nastase a declarat ca proiectul poate fi ajustat astfel incat sa nu aiba inconvenientele celui nou.

Celui propus de Monica Macovei, Diaconescu ii reproseaza faptul ca cei indreptatiti sa controleze si sa verifice eventualele neconcordante dintre declaratiile de avere si averea reala a demnitarilor nu sunt magistrati.

Ajustari pentru un proiect mai vechi

Diaconescu pare dispus si la concesii. El a laudat-o pe Macovei pentru capitolul referitor la declaratiile de interese. De asemenea, in urma discutiilor din partid, s-a renuntat la subordonarea Consiliului National de Integritate fata de Parlament, care ar fi condus practic la blocarea controlului asupra averilor parlamentarilor.
"Era ciudat, stiu. De aceea, am eliminat prevederea", a spus Diaconescu, care acum este partizanul infiintarii unei institutii autonome dupa modelul propus de Macovei.
Presedintele Comisiei Juridice de la Senat, Peter Eckstein-Kovacs, a confirmat faptul ca PSD a incercat sa obtina sprijin in cadrul coalitiei.

Insa Kovacs este ceva mai rezervat afirmand ca inclina spre varianta actualului Guvern, deoarece "celalalt este cam vechi si nu raspunde cerintelor actuale". Ramane de vazut daca o varianta imbunatatita a legii din 2004 ar fi agreata pana la urma de catre parlamentarii coalitiei. Conform unor informatii neoficiale, Bogdan Olteanu ar fi spus ca PNL ar putea agrea propunerea PSD, fara a critica in prealabil legea propusa de Macovei.

Prevederile legii lui Macovei

Legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate legifereaza dreptul inspectorilor ANI de a controla averile demnitarilor suspectati ca ascund o parte din ele, de a da amenzi si de a intocmi documentatia ce poate sta la baza eventualei urmariri penale. Mai mult, ei pot efectua si perchezitii daca obtin un mandat de la judecator.
ANI este autonoma, dar este supravegheata de un Consiliu in care isi desemneaza reprezentanti Parlamentul, Guvernul, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, Federatia Autoritatilor Locale si Agentia Nationala a Autoritatilor Locale. Presedintele ANI este desemnat de presedintele Romaniei la propunerea Consiliului.

Demnitarii care vor da declaratii false sau care isi obtin averea pe cai ilicite isi vor pierde functiile si risca pedepse cu inchisoarea. Anchetele Agentiei care se vor finaliza prin inceperea urmaririi penale vor fi judecate in regim de urgenta de catre instante.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.