"As vrea sa stiti de la mine un lucru pe care il voi spune atat cat poate fi spus, ca Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra odata cu noi in Uniunea Europeana. Este insa optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului Republicii Moldova ce va dori sa faca".

Aceasta declaratie bizara este a presedintelui Traian Basescu, care a lasat sa se inteleaga ca Romania a propus unificarea cu tara vecina. Varianta unificarii este singura posibilitate de a intra "odata cu noi" in UE, in conditiile in care cea care poate decide cu privire la primirea unei tari in Uniunea Europeana este doar Uniunea Europeana.

Declaratia a fost facuta sambata, in fata olimpicilor la istorie din Republica Moldova, invitati la un dejun la Palatul Cotroceni. Dupa ce a facut aceasta dezvaluire, seful statului a precizat cu regret in glas ca "am ramas singura tara, singurul popor inca separat" dupa reintregirea Germaniei si ca, desi "Romania este inca separata in doua tari, unificarea se va face in interiorul UE, si nu altfel".

Deoarece conducerea de la Chisinau nu s-a aratat receptiva la propunerea Romaniei, pe care Traian Basescu a dezvaluit-o sambata, seful statului a tinut sa explice ca "Romania a denuntat Pactul Ribbentrop-Molotov, acel pact care a rupt natiunea romana in doua si noi recunoastem dorinta autoritatilor de la Chisinau de a fi o parte separata de Romania, un stat independent care isi croieste singur drumul catre viitorul sau euro-atlantic".

Presedintele a vorbit ca pentru urechile guvernului de la Chisinau

Ca si cum ar fi avut in fata niste politicieni, si nu niste copii, pe un ton extrem de oficial, Traian Basescu a promis ca, dupa ce Romania va intra in UE, in acord cu Comisia Europeana, tara noastra va incerca un sistem de vize foarte simplu pentru Republica Moldova si, in acelasi timp, va incerca sa usureze foarte mult accesul cetatenilor Republicii Moldova la cetatenia romana. Practic, Traian Basescu a tinut in fata elevilor invitati la masa un adevarat discurs de politica externa, ca pentru urechile guvernului de la Chisinau. Chiar si sala in care cei mici au luat masa nu a fost aleasa intamplator, dupa cum a recunoscut chiar Traian Basescu.

Basescu a aratat ca Sala Unirea a Palatului Cotroceni, in care a fost organizat dejunul, nu a fost aleasa intamplator: "In aceasta sala se organizeaza cele mai inalte ceremonii ale statului roman, oferirea de inalte decoratii ale statului roman, investirea guvernului, si tot aici se primesc sefii de state. Va consider pe toti a fi un sef de stat pentru mine", a spus el. Si pentru a nu exista niciun dubiu cu privire la pozitia sa pro-unificare, Traian Basescu si-a incheiat scurtul discurs in fata olimpicilor declarand: "Eu va multumesc mult, va doresc pofta buna si va asigur ca, oricand veti dori, sunteti bineveniti in Romania, adica bineveniti la voi acasa".

Nenumaratele alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova au demonstrat, de-a lungul timpului, ca populatia din tara vecina nu a votat cu partidele pro-unificare, ba dimpotriva, au votat cu comunistii, care nu se asociaza cu ideea unirii cu Romania, chiar daca in ultimul timp ei s-au declarat proeuropeni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.