In ultimul sondaj BCS, presedintele - taxat pentru promovarea Elenei Udrea

Presedintele Traian Basescu a prins radacini adanci in topul increderii electoratului, dupa cum arata cel mai recent sondaj dat publicitatii de Biroul de Cercetari Sociale (BCS). Cu toate acestea, se pare ca poporul s-a saturat de circul politic cu care seful statului a incercat de mai multe ori sa-si mentina capitalul electoral, de criticile pe care i le aduce premierului sau de blondele din preajma sa.

Si in sondajul prezentat ieri de BCS presedintele Traian Basescu i-a depasit de departe la incredere pe contracandidatii sai. 55% din cei care au raspuns i-au acordat incredere maxima presedintelui, acesta fiind urmat de liderul PSD, Mircea Geoana, cu 28 de procente, si de premierul Calin Popescu Tariceanu, cu doar 27%. Pe de alta parte, cetatenii care au raspuns intrebarilor BCS nu s-au aratat prea incantati de politica de mahala pe care Alianta portocalie si, mai ales, presedintele tarii o practica de cand a preluat mandatul.

Satui de declaratii politice fara finalitate, mai bine de 47% din respondenti dezaproba criticarea in public a premierului Tariceanu de catre Basescu, in timp ce aceia care gusta inca astfel de afirmatii belicoase ating doar un procent de 44. O situatie similara este si in cazul dorintei presedintelui de a declansa anticipatele. Pentru promovarea blondei de la Cotroceni, Elena Udrea, ca portavoce a lui, s-au pronuntat 16%, iar impotriva - mai bine 65% din populatie. O actiune care a prins bine la public este, dupa cum demonstreaza sondajul, alegerea lui Basescu de a scapa de hernie in Austria. Mai bine de jumatate din chestionati considera absolut normala decizia sefului statului de a se opera la Viena, in timp ce 33% ar fi preferat ca acesta sa faca cunostinta mai bine cu spitalele romanesti.

In privinta omului pe care poporul il doreste la conducerea tarii in cazul alegerilor anticipate, Traian Basescu ramane inca pe primul loc in inimile electoratului, cu 32%. Ceilalti candidati posibili nu reusesc sa obtina impreuna decat cu un procent mai putin decat actualul sef al statului, iar 28% din cetateni nu sunt horarati cu cine ar vota.

PNL se apropie de PD

Scorul echilibrat obtinut de PNL in utimul timp la bataliile castigate sau pierdute impotriva PD s-a reflectat si in studiul BCS. Sondajul arata ca liberalii se apropie cu pasi repezi de PD, distanta dintre cele doua partide fiind doar de doua procente. In cazul unor anticipate, 24% din electorat ar vota cu PD, 22% cu PNL, 20% cu PSD si 15% cu PRM. Partidele care ar mai reusi sa intre pe fortele proprii in parlament sunt PNG, partid condus de latifundiarul Gigi Becali, cu 6% din optiunile electoratului, si UDMR cu 5%. In acelasi timp, conservatorii nu reusesc sa atinga decat un modest scor de 1,3%, dupa scandalul in care a fost implicat seful lor, care a fost acuzat ca a facut politie politica, fiind depasiti chiar si de PPCD (PNTCD).

Daca insa PNL si PD isi vor rezolva conflictele si vor candida impreuna, Alianta portocalie ar obtine mai bine de 46% din voturi, devansand cu mult PSD (20%). La nivel de partide, formatiunea liberala este perceputa ca avand cele mai multe probleme interioare, care se pot rezolva prin incetarea atacurilor publice, prin excluderea din partid a celor nemultumiti sau prin suspendarea din partid a acestora pana la viitorul congres.

Sondajul a fost realizat in perioada 22-29 iunie, pe un esantion reprezentativ de 1.122 de persoane si are o marja de eroare de 3%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.