Marile dosare de retrocedari de terenuri au fost solutionate de Primaria Constanta abia dupa ce proprietarii si-au cesionat drepturile unor persoane din anturajul primarului

Desi, oficial, nu s-a anuntat deschiderea vreunui dosar, primarul Constantei, Radu Mazare, este de ceva vreme sub lupa PNA. Mazare este suspectat ca ar colabora cu mafia terenurilor din oras, retrocedarile semnate de edil aducand municipalitatii prejudicii de ordinul milioanelor de euro. Concret, mai multe grupuri de interese au fost favorizate in obtinerea unor terenuri cu un amplasament privilegiat, oferite sub titulatura de compensatii. Cei care au primit aceste compensatii nu sunt insa adevaratii proprietari, ci personaje interpuse in schema de Radu Mazare. Ei sunt asa-zisii "comisionari", care-i ajuta pe solicitanti sa-si castige drepturile. Pana cand organele de ancheta isi vor face datoria, ziarul Adevarul va prezinta in exclusivitate una dintre potlogariile cu terenuri facute in timpul mandatului trecut de catre Radu Mazare.

Doamna Alina Movila Buzescu solicita de ani buni retrocedarea unui imobil si o suprafata de teren de 98,66 hectare, din Constanta, in calitate de mostenitoare a unui anume Jules Movila. Mii de asemenea dosare zac nerezolvate in primarie inca de pe vremea taranistilor. In acest caz insa, pe data de 11 decembrie 2001, se prezinta la primarie Georgica Giurgiucanu, care depune o solicitare de retrocedare in numele doamnei Buzescu. A urmat apoi un studiu efectuat de Primaria Constanta, pentru a se gasi o solutie de despagubire a solicitantului. Surse din cadrul primariei ne-au informat ca solutionarea rapida a dosarului a fost ceruta expres chiar de catre Radu Mazare.

Concluzia studiului a fost ca: "terenul revendicat este ocupat in totalitate de locuinte, spatii comerciale, alei, constructii industriale si alti proprietari". In aceste conditii, cererea de retrocedare formulata de Alina Movila Buzescu a fost respinsa. Se mentioneaza ca imobilul nu poate fi restituit in natura si ca drepturile izvorand din notificare au fost cesionate intre timp catre Georgica Giurgiucanu (omul de incredere al primarului Mazare), Mariuta Maria, Cristian Borcea (presedintele executiv al clubului Dinamo) si SC "Habitat si Ambient" SA. Dispozitia lui Mazare mai stabilea si valoarea imobilului revendicat la 3.592.450 euro, cuantum in care primaria a propus compensarea cu alte 36 de terenuri situate in statiunea Mamaia, zona peninsulara, Satul de Vacanta, Bulevardul IC Bratianu, Bulevardul Lapusneanu si zona serelor din cartierul Palazu Mare.

Terenurile primite la schimb au suprafete cuprinse intre 135 mp (un teren din rezervatia arheologica si arhitectonica din zona peninsulara, evaluat la 17.000 de euro) si 72.800 mp (un teren situat in nordul statiunii Mamaia, evaluat la 1.800.000 de euro). Interesant este faptul ca solutionarea dosarului a fost urgentata abia dupa ce proprietarul real a semnat un contract de concesiune a drepturilor litigioase cu grupul "recuperatorilor", condus de Georgica Giurgiucanu. Ei au fost probabil si motivul pentru care Radu Mazare a semnat cu atata larghete actele de compensare. De altfel, pe o parte din aceste terenuri s-au demarat deja proiecte de anvergura. Este cazul unei parcele de pe Bulevardul Lapusneanu, unde grupul lui Giurgiucanu a obtinut deja aprobarea pentru construirea unui imobil, P+6, cu viitoare spatii comerciale si locuinte. Zona cu pricina este considerata ultracentrala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.