Doar eficienta, transparenta si organizarea mai ramin de rezolvat in domeniul Justitiei, considera Monica Macovei, care a reusit sa amine Codul penal propus de PSD.

Declaratia a fost facuta, ieri, la Tirgoviste, la deschiderea lucrarilor primei Conferinte Nationale a Judecatorilor. Conform ministrului Justitiei, pina acum doar problema independentei Justitiei a fost rezolvata, insa Macovei nu este de acord cu o constatare de anul trecut a Consiliului Superior al Magistraturii, care a ajuns la concluzia ca toate instantele verificate aveau un management bun.

Rudenia afecteaza impartialitatea

"Daca exista situatii de neindependenta, acestea sint decizii personale ale fiecarui judecator. Eu primesc destul de multe sesizari din care ar rezulta astfel de situatii si, repet, aici este o chestiune de decizie personala, cum vrea sa-si traduca in realitate si in viata lui independenta. La organizarea instantelor avem mari probleme, multe locuri sint neschimbate de ani intregi", a declarat Monica Macovei.

Ministrul atrage totodata atentia ca relatiile de rudenie dintre magistrati pot afecta impartialitatea actului de justitie. Macovei a mentionat ca sint foarte multe instante din tara care judeca procese in care sint implicati membri ai aceleiasi familii. "Sint foarte multe localitati din tara unde se inregistreaza astfel de situatii. Cu judecator, cu procuror, cu avocat, cu executor, cu notar, familii care ocupa tot. Eu nu cred ca se mai poate vorbi de impartialitate", a mai declarat Monica Macovei la Tirgoviste.

Legea Rodicai Stanoiu ramine pe tusa

In sedinta de Guvern de miercuri a fost adoptata o ordonanta de urgenta prin care Codul penal adoptat in 2004 - pe vremea ministrului Rodica Stanoiu - a fost aminat pentru doi ani. Conform Monicai Macovei, aceasta a fost solutia gasita impreuna cu reprezentantii Consiliului Legislativ. Macovei spune ca acest Cod penal nu poate intra in vigoare asa cum este, deoarece s-a ajuns la concluzia ca trebuie rescris.

Potrivit ministrului Macovei, in nota de fundamentare, care are 18 pagini, sint enumerate si motivele pentru care a fost luata aceasta decizie. Ministrul a mai afirmat ca se lucreaza la un nou proiect de Cod penal care ar putea fi prezentat in septembrie sau octombrie. Referitor la Codul de procedura penala, Macovei a declarat ca se va urmari clarificarea si simplificarea procedurilor, reducerea numarului cailor de atac si a duratei proceselor penale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.