Neaparat va trebui sa regandim coalitia! Acesta este mesajul presedintelui UDMR, Marko Bela, care nu mai vede in arcul guvernamental un organism capabil sa asigure sustinerea necesara pentru proiectele partidelor din coalitie. Marko Bela considera absolut necesara o schimbare de fond in coalitie, care daca nu va avea loc, spune acesta, va distruge pana la urma arcul guvernamental.

UDMR spune ca arcul guvernamental scartaie din toate incheieturile. Potrivit presedintelui Uniunii, Marko Bela, intre actorii coalitiei nu mai exista colaborare si nici coordonare, fapt pentru care UDMR vrea dupa aderarea Romaniei la UE o noua abordare a relatiilor din coalitie.

"Dupa 1 ianuarie 2007, va trebui sa regandim multe lucruri, pentru ca acum nu ne mai tine impreuna decat aderarea la UE si daca nu regandim si nu revigoram coalitia, nu vom mai reusi sa fim impreuna. Neaparat va trebui sa regandim aceasta situatie si, odata cu ea, am putea realiza si restructurarea guvernului", a explicat Marko Bela.

Liderul maghiar a spus ca nu protocolul coalitiei ar trebui schimbat, ci conduita partidelor din arcul guvernamental. "Eu nu stiu daca protocolul este problema, coalitia nu functioneaza, coalitia este incoerenta, dar nu din cauza protocolului, ci din cauza nerespectarii lui. Fiecare partid a avut actiuni cand a incercat sa isi gaseasca sprijin in afara coalitiei, inclusiv PC, dar chiar si PD si PNL. De fiecare data atunci cand nu s-a gasit sprijin in coalitie s-au incercat aliante cu alte partide. Aceste lucruri nu se rezolva prin rediscutarea protocolului", sustine UDMR.

Referitor la rezolutia PD privind cresterea competentelor autoritatilor locale, Marko Bela este de acord ca guvernul sa renunte la unele prerogative ale ministerelor si agentiilor, pentru a pastra doar puterea de a reglementa si, ulterior, de a controla. "As vrea sa salut decizia PD si suntem cu totul de acord sa scoatem cat mai repede acele structuri deconcentrate din teritoriu si trecerea acestor directii in subordinea consiliilor locale", a spus Marko Bela.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.