Senatorii care au votat cel mai putin in conformitate cu linia adoptata de grupul parlamentar din care provin, catalogati ca "rebeli", sunt trei necunoscuti: Teodor Filipescu (PSD), Ion Vargau (PSD) si Viorica Georgeta Pompilia Moisuc (PRM). Datele au fost prezentate ieri de Institutul pentru Politici Publice.

Organizatia nonguvernamentala a lansat o aplicatie web care contine informatii despre prezenta la votul electronic, initiativele, interpelarile si luarile de cuvant ale senatorilor.
Criteriul utilizat la intocmirea acestui clasament, realizat incepand cu 19 aprilie, este folosirea cartelei electronice de vot de catre senatori, cercetarea IPP referindu-se exclusiv la votul electronic, nu la cel secret sau la cel cu bile.

Confom acestui criteriu, senatorul care, desi este prezent in cladirea Senatului sau chiar in plen, nu foloseste cartela electronica pentru a vota, apare ca fiind absent. Baza de date a fost creata si este actualizata cu sprijin financiar din partea Ambasadei Statelor Unite.

Liderii opozitiei nu folosesc cartela pentru vot

Presedintele PSD, Mircea Geoana, conduce in topul celor mai mari absenti de la sedintele de plen. Din cele 660 de voturi exprimate pe diferite proiecte de legi, el a votat doar de 3 ori. Ziua de 18 mai a fost singura zi in care liderul PSD a folosit cartela de vot. Insa din cele 15 proiecte de legi supuse votului in sedinta de plen, el nu si-a exprimat votul decat pentru trei legi, care nu puneau nici un fel de problema.

In schimb, Geoana a lipsit atunci cand s-a dat vot final pe proiecte importante, care au starnit divergente intre opozitie si putere. Ca de exemplu, la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului fiscal. Nici presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu pare prea interesat de proiectele de legi dezbatute in plenul Senatului. Potrivit datelor contorizate de sistemul de vot electronic, Vadim Tudor a folosit cartela de vot doar pentru 23 din cele 660 voturi posibile. Situatia poate fi pusa in contextul in care cele mai multe initiative legislative prezentate in Senat apartin reprezentantilor PRM.

Ion Iliescu, un rebel intre pesedisti

In topul senatorilor care au votat de cele mai multe ori contrar pozitiei oficiale a partidului, PSD conduce detasat. In primele 15 locuri, pesedistii au noua oameni. Printre acestia se numara si fostul presedinte al PSD, Ion Iliescu. In primul rand, el atrage atentia prin faptul ca a votat Codul fiscal, alaturi de coalitie. In timp ce pozitia oficiala a partidului a fost respingerea acestui proiect de lege.
De altfel, din cele 129 de voturi pe care le-a acordat in plen, o treime au fost importiva liniei partidului din care face parte. Dintre ceilalti pesedisti "rebeli", se remarca senatori cunoscuti ca apropiati ai fostului presedinte: Corina Cretu, Serban Nicolae si Octav Cozmanca. Mai mult de jumatate dintre voturile acordate de Cretu sunt contrar pozitiei generale a formatiunii.

Initiativa i-a suparat pe parlamentari

"Initiativa noasta a inflamat foarte puternic clasa politica. Insa faptul ca i-am enervat este pentru noi un succes", a declarat directorul IPP, Violeta Bau. Ea a precizat ca printre cei mai nemultumiti de acest proiect au fost deputatii PSD Victor Ponta si Valeriu Zgonea, dar si reprezentanti ai UDMR. Institutul a lansat, la jumatatea lunii iunie, o baza de date similara privind activitatea deputatilor. Potrivit reprezentantilor IPP, cele doua baze de date utilizeaza informatii publice, preluate de pe site-urile oficiale ale celor doua Camere ale Parlamentului.

Ce cred parlamentarii

Problema bazei de date privind activitatea deputatilor a fost dezbatuta saptamana trecuta in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.
Opiniile de mai jos au fost preluate din stenograma sedintei din ziua de luni, 19 iunie 2006.
Victor Ponta, PSD: "Initial am crezut ca este vorba de erori din partea IPP. Dupa aceea mi-am dat seama ca este vorba de rea-vointa si de prostie, uneori (...). Deci, mi se pare ca am indurat destul de la acesti mincinosi ordinari".

Mrton rpd-Francisc, UDMR: "M-ar interesa daca cei care furnizeaza banii ca sa ne monitorizeze macar au habar cu ce se ocupa aceste persoane!"

Lucian Bolcas, PRM: "Eu spun asa, intr-adevar, suntem in prezenta unei ofensive de totala rea-credinta indreptata impotriva forului fundamental al democratiei!"
Petru Calian, PC: "Am intrat de mai multe ori pe acest site www.IPP.ro si cred ca aceasta doamna directoare «baubau» cauta mai mult sa ne sperie decat sa faca ceva concret, sa vina in sprijinul electoratului!"