Senatorii si deputatii se vor reuni astazi in sedinta comuna pentru a dezbate motiunea de cenzura initiata de PSD - "Guvernul Tariceanu - Fapte si Minciuni".

Motiunea a fost prezentata saptamana trecuta in plenul celor doua camere ale Parlamentului de social-democratul Mihai Tanasescu. PSD cere Parlamentului sa puna capat mandatului acordat Guvernului Calin Popescu Tariceanu, "formarea rapida a unui alt Executiv fiind nu o piedica, ci o conditie necesara pentru aderarea cu succes la UE".

Potrivit PSD, motiunea de cenzura este consacrata "esecului celor 500 de zile de guvernare".
Social-democratii sustin ca Romania se afla astazi in pragul unui moment crucial din istoria sa - integrarea in comunitatea europeana - moment periclitat insa, in opinia social-democratilor, de cei aflati la putere din cauza "incompetentei, mediocritatii, lipsei de responsabilitate si a arivismului".

In opinia PSD, singura solutie valabila pentru ca Romania sa aiba un viitor european sunt alegerile anticipate, avxnd in vedere ca preocuparea principala atat a PNL, cat si a PD, este sa isi slabeasca reciproc puterea politica, prin "orice mijloace si cu orice pret", si nicidecum sa guverneze Romania mai bine.

Prezent la citire in Parlament a textului motiunii de cenzura, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat convingerea ca nici un partid din coalitia guvernamentala nu va "trada" astfel incat aceasta sa treaca de votul Parlamentului si a calificat motiunea drept "demagogica si populista".

"Motiunea, care este facuta din resturile celorlalte motiuni care au fost respinse, nu va reusi sa convinga nici macar o singura persoana din actuala putere sa o voteze", a declarat Cristian Radulescu, presedintele grupului parlamentar democrat din Camera Deputatilor.

Liderul liberalilor din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, considera ca motiunea de cenzura "reprezinta si o incercare din partea PSD de a intra in gratiile presedintelui Traian Basescu si de a deschide usa unei eventuale colaborari". Motivatia acestei afirmatii este, in opinia lui Crin Antonescu, faptul ca criticile aduse in document se axeaza asupra componentei liberale din guvern. "Referirile se fac mai mult la politicile liberale, la ministrii liberali si nu se spune nici un cuvant despre reforma in justitie", a spus Antonescu, exprimandu-si si el convingerea ca motiunea nu va avea nici o sansa sa treaca de cele doua camere.

PC a anuntat deja nu va vota motiunea de cenzura initiata de social-democrati si nici o alta motiune.
De asemenea, PRM a anuntat ca nu va vota pentru demiterea guvernului.

Ieri, UDMR a anuntat ca nu va vota motiunea. "Noi suntem intr-o coalitie, colaborarea in coalitie si guvern consideram ca trebuie continuata, iar daca avem nemultumiri acestea trebuie rezolvate in interiorul coalitiei", a declarat presedintele Uniunii, Marko Bela.
Pentru ca motiunea de cenzura initiata de PSD sa fie adoptata, este nevoie sa fie votata de 235 parlamentari din totalul de 468 de senatori si deputati.

In cazul in care PSD, care are 151 de parlamentari, ar avea si sprijinul PRM, ar avea doar 201 voturi.
Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.