Consiliul Permanent al Consiliului National Secuiesc (CNS) vrea ca Uniunea Europeana sa sustina ideea de autoguvernare si autonomie teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Drept urmare, CNS i-a trimis comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, o scrisoare informativa despre rezolutia adoptata la Ditrau. In petitia adresata oficialului de la Bruxelles, CNS cere Comisiei Europene sa sprijine dreptul secuilor la autoguvernare si lupta pentru autonomia Tinutului Secuiesc, adoptate in urma cu o saptamana de Adunarea Nationala a Secuilor. De asemenea, CNS a anuntat ca va trimite o scrisoare si Guvernului Ungariei, solicitand statului ungar sa practice un statut de protectie asupra luptei pentru autonomie a secuilor.

Potrivit presedintelui CNS, Csapo Jozsef, Consiliul Permanent al gruparii pe care o conduce a adoptat o hotarare privind autonomia Tinutului Secuiesc, prin care solicita presedintelui Traian Basescu, Guvernului si Parlamentului Romaniei sa inceapa in cel mai scurt timp discutii cu reprezentantii Consiliului pentru garantarea prin lege a statutului de autonomie a Tinutului Secuiesc.

In aceasta directie, Consiliul Permanent al CNS a constituit si un grup de mediere, care va urgenta inceperea discutiilor dintre CNS si autoritatile romane, astfel ca acestea sa se finalizeze pana in 30 septembrie, iar partile sa semneze pana la acea data un protocol prin care garanteaza reinfiintarea Tinutului Secuiesc si autonomia acestei regiuni.

Participantii la Marea Adunare a Secuilor de la Ditrau au aprobat, in 18 iunie, o rezolutie prin care se cere autodeterminarea poporului secuiesc si autoguvernarea Tinutului Secuiesc, documentul fiind adoptat prin "vocea comunitatii", cei prezenti strigand minute in sir "Vrem!".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.