Pedistii au lansat o noua momeala pentru liberali: descentralizarea totala a administratiei, care ar lasa, practic, Guvernul fara atributii in teritoriu.

Intr-o rezolutie adoptata ieri de Biroul Permanent National al partidului, pedistii anunta poporul ca ei militeaza pentru o reforma radicala a institutiilor statului prin trecerea masiva a atributiilor Guvernului la Consiliile Judetene si Locale. Conceputa de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, reforma ar insemna, printre altele, subordonarea directiilor deconcentrate autoritatilor administratiei locale, si nu prefectului, ca pina acum.

Reprezentantii Palatului Victoria in teritoriu ar trebui sa ramina, in viziunea pedistilor, doar cu atributii in materie de control al legali-tatii deciziilor emise de Consiliile Locale si Judetene, precum si cu gestionarea unor situatii de criza a caror rezolvare excede posibilitatile mai-marilor comunitatilor locale. Liderul PD, Emil Boc, a calificat initiativa drept prima reforma serioasa a administratiei publice de la cea din 1968, a lui Ceausescu, si a insistat asupra urgentei in care aceasta trebuie facuta.

A doua mutare de sah

Declaratia de intentii a pedistilor are, mai degraba, caracterul unei noi provo-cari adresate premierului Tariceanu si liberalilor, care si-au lipit singuri eticheta de antireformisti de cind au refuzat ferm propunerile de restructurare a Cabinetului. "Cred ca este nevoie ca in Romania sa facem pasul al doilea al descentralizarii, dincolo de cadrul legal existent, dar pentru asta este nevoie de vointa politica ferma a Guvernului. Noi am formulat propunerea, ramine sa vedem daca ea va intruni acceptul colegilor din Alianta si din Coalitie", a comentat Emil Boc, indicindu-i astfel pe adevaratii destinatari ai initiativei pediste.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.