Alianta demonstreaza conservatorilor ca nu sunt in masura sa puna conditii. Ieri, Guvernul a respins o propunere legislativa initiata de un grup de parlamentari ai Partidului Conservator.

Demersul Executivului vine la numai o zi dupa ce conservatorii au cerut partenerilor de coalitie sa le sustina proiectele legislative. In caz contrar, peste sase luni vom iesi de la guvernare, anunta duminica Dan Voiculescu. O alta doleanta a conservatorilor privea renegocierea protocolului de colaborare. Si in privinta acestei cereri Alianta a raspuns negativ.

Proiectul era semnat si de noul vicepremier

Propunerea legislativa initiata de parlamentari ai PC, printre care si noul vicepremier Bogdan Pascu, priveste despagubirea persoanelor cu depozite la CEC pentru autoturisme Dacia.

Conservatorii au propus ca persoanele fizice care au depus la CEC, pana la 1 noiembrie 1990, diverse sume in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia si nu si-au recuperat banii sa primeasca despagubiri egale cu suma depusa, indexata cu nivelul indicelui ratei de inflatie din momentul depunerii.

Sumele necesare pentru acordarea despagubirilor sunt propuse sa fie obtinute din privatizarea CEC. Initiativa PC este similata cu un proiect al PSD, aprobat la inceputul lunii noiembrie 2004 de fostul Guvern. Proiectul respectiv a fost, insa, retras de la Senat de actualul Guvern, punctul de vedere al Ministerului Finantelor Publice fiind ca o eventuala adoptare a acestei masuri ar presupune cheltuieli foarte mari, care nu sunt prevazute in buget.

Tariceanu considera cererea neintemeiata
Punctul de vedere al Guvernului este insa ca "solicitarea restituirii de catre stat a sumelor depuse la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia, actualizate cu rata inflatiei, nu este intemeiata". In textul semnat de premierul Tariceanu, este precizat ca titularii depozitelor aveau dreptul sa isi retraga oricand sumele depuse, iar banca este obligata sa restituie numai suma depusa cu dobanzile aferente, fara sa tina cont de devalorizarea monedei nationale.

In plus, acordarea despagubirilor solicitate ar crea o discriminare fata de deponentii care au renuntat la pretentii similare si fata de alte persoane care nu au inregistrat venituri la nivelul scontat ulterior anului 1989. De asemenea, Executivul aminteste ca instantele de judecata care au analizat situatia deponentilor au hotarat deja ca CEC s-a obligat doar sa pastreze suma depusa si sa o restituie la cererea titularului de depozit, impreuna cu dobanzile aferente, fara ca aceasta sa presupuna un contract de vanzare-cumparare a autoturismului.

Nu e necesara o renegociere a protocolului, ci respectarea lui

"PNL nu considera ca este nevoie de o renegociere a protocolului coalitiei, ci, dimpotriva, este nevoie ca toate partidele semnatare si componente ale coalitiei sa respecte cu si mai multa fermitate, cu si mai multa convingere protocolul, pentru ca numai asa ne putem indeplini obiectivele pe care le avem", a declarat Nicolaescu, dupa reuniunea Comitetului Executiv al PNL.
Solicitat sa precizeze care dintre cele patru formatiuni nu respecta documentul, Eugen Nicolaescu a evitat un raspuns transant, spunand: "Noi am considerat ca este bine ca toate partidele sa-l respecte si, daca vom face asemenea analize, le vom face in cadrul Consiliului national al coalitiei si numai dupa aceea vom face declaratii publice".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.