Fost ministru al justitiei si presedinte PNL, Valeriu Stoica a declarat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca nemultumirea cetatenilor fata de sistemul juridic din Romania se datoreaza haosului in care se zbate aceasta putere.

Totodata, el considera ca justitiabilii nu vor putea fi multumiti, atat timp cat magistratii sunt ei insisi nemultumiti de modul in care este administrat sistemul de justitie din Romania.

Macovei, intre ciocan si nicovala

Valeriu Stoica nu considera ca vinovat pentru deficientele sistemului este doar actualul ministru al justitiei, Monica Macovei, asa cum au existat atacuri venite din alte parti. El i-a gasit chiar o scuza acesteia: "Monica Macovei a avut un mare neajuns, un mare handicap: a fost obligata sa lucreze sub presiunea Comisiei Europene pe chestiuni foarte importante si atunci s-a creat un decalaj intre masurile propuse si capacitatea sistemului de a absorbi aceste masuri. Orice sistem are o inertie. Cu cat sistemul e mai mare, cu atat inertia e mai mare si atunci trebuie sa adoptam nu numai masurile utile pentru reforma sistemului, trebuie sa tinem seama de capacitatea sistemului de a absorbi aceste masuri".

Macovei nu scapa insa de critica, fiind pusa in linie cu Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu, ministri ai justitiei in cabinetul Nastase. Principala problema a sistemului este, in viziunea lui Stoica, schimbarea succesiva, la termene scurte, a regulilor de organizare si functionare ale sistemului. "Nu am reusit sa cream, pana in momentul de fata, un set de reguli care sa se bucure de stabilitate si care in felul acesta sa dea sistemului coerenta si stabilitate", a spus Stoica.

Pacatul originar al CSM

Cel mai bun lucru in mandatul Macovei, crede fostul lider liberal, este consolidarea Institutului National al Magistraturii. In schimb, "Consiliul Superior al Magistraturii are un pacat originar", a spus Stoica. El a explicat ca acesta este alcatuit si din judecatori, si din procurori. "S-a plecat de la o idee mai veche, potrivit careia, din moment ce si unii, si altii sunt magistrati, este posibila o gestiune comuna a problemelor magistraturii. Nu este asa, este o solutie proasta pentru ca, desi si unii, si altii sunt magistrati, zonele, structurile in care ei lucreaza au functii radical diferite", a spus fostul ministru.

El considera CSM ca fiind responsabil, alaturi de Macovei, Stanoiu si Diaconescu, de starea proasta a justitiei si de nemultumirea populatiei si magistratilor. "Eu am crezut si cred in continuare cu tarie ca beneficiarii serviciilor justitiei - adica cetatenii Romaniei - nu vor putea fi multumiti cat timp magistratii insisi sunt nemultumiti. Atat timp cat sistemul nu se consolideaza si nu se creeaza o calitate a sistemului, n-ai cum sa multumesti pe beneficiarii sistemului", a precizat Valeriu Stoica.

Pledoarie de avocat contra Ministerului Justitiei

Decanul Baroului Bucuresti, av. Cristian Iordanescu, a afirmat, la reuniunea oficiala a presedintilor de barouri din capitalele tarilor din Europa centrala si de est, ca nu exista nicio situatie de exceptie care sa accepte interceptarea convorbirilor dintre avocat si clientul sau, permisa prin modificarile aduse Codului de procedura penala. "Administratiile statului vor sa controleze aceasta activitate, eu o simt pe propria piele - stiu ca suntem ascultati 24 de ore din 24, ceea ce este foarte grav", a spus Iordanescu.

De cealalta parte, Ministerul Justitiei a sustinut ca exista, totusi, o exceptie: inregistrarea poate fi folosita ca mijloc de proba doar daca din aceasta ar reiesi ca avocatul a comis sau urmeaza sa comita o infractiune grava.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.