Unele frumuseti din politica recunosc cit le-a ajutat trupul in cariera. Altele te plimba mai intii cu un discurs despre fermitate si frumusete interioara.

Frumosii din politica spun ca-si traiesc viata publica pe muchie de cutit: la prima greseala "frumos" e frate cu "prost", iar de femei nu se dezlipeste intrebarea: "Din patul cui o fi coborit in politica?".

"Blonda cum sint... de ce sa-i stric lui Miron imaginea?"

Deputata PSD de Mehedinti Manuela Mitrea, sotia starului PSD Miron Mitrea, n-a defilat decit putin pe catwalk-ul politicii romanesti. "Blonda cum sint, cine stie ce-mi mai iesea… De ce sa-i stric lui Miron imaginea pe care si-o construise frumos?", s-a ingrijit ea de cariera capului familiei. "Acum, in opozitie, sa particip la scandalurile astea? Nu sint genul! Le admir pe cele care pot sa fie vedete, ca doamna Udrea!". Nu se vede frumoasa: "Si la scoala, si la facultate faceau baietii clasamente si eu ieseam prima. Primesc complimente, cele mai multe mi le face Miron, de dimineata pina seara, incontinuu. Am luat asta ca pe un dat, dar eu nu ma consider frumoasa".

"Pe mine nu m-a ciupit nici un barbat de fund"

Preferata baietilor in clasamentele scolare sustine ca n-a primit niciodata nici o propunere indecenta: "Pe mine nu m-a ciupit nici un barbat de fund, poate am si impus un mod… Cum imi scria un baiat in oracol in clasa a saptea: «Esti genul de fata care nu te lasi atinsa de baieti nici macar in gluma». Pe mine m-ar fi jignit profund daca baietii mi-ar fi facut ce le faceau colegelor mele!". Foarte multi i-au zis ca prezenta ei ii aduce un capital si lui Mitrea durul: "El e foarte mindru de mine. Si pe la Parlament ma ia de mina. «Hai, ma, Miron, asteapta pina iesim!» Ne-au mai surprins ziaristii pupindu-ne in fata la Parlament". Manuela Mitrea, vicepresedinte la Comisia de Politica Externa a Camerei Deputatilor, n-a trebuit sa duca razboaie cu misoginismul: "N-am avut probleme cu barbatii, sa ma impun!".

Boureanu: "E normal sa profiti!"

Cristian Boureanu nu se ascunde dupa deget: "Stiu foarte bine ca am un foarte mare succes la electoratul feminin si mi se pare foarte normal sa profit de chestia asta. Important e sa nu dezamagesti!". Cind era un peste mic la PNL, nimeni n-avea habar de opiniile lui politice, dar macar lumea se intreba: "Cine e baiatul ala frumos de la PNL?". "Frumusetea exterioara, ca si in viata, intii creeaza placere si atractie, dupa care duce la dezamagire. Dar daca e dublata si de un mesaj politic de substanta iti aduce exact ceea ce-si doreste orice om politic: vizibilitate". Frumusetea obliga, spune Boureanu: "Iesind in fata mai mult, esti pus sub lupa mai mult. Trebuie sa fii mult mai atent la ce spui, altfel se spune despre tine «E doar un tip frumos!»".

Daciana Sirbu: "M-am simtit frumoasa si proasta la Turcescu"

In politica, Daciana Sirbu a intrat blonda. "Am fost si bruneta, si roscata, si satena. M-ar avantaja daca n-as mai fi blonda, dar nu vreau sa-mi schimb culoarea pentru ca altii ma judeca", isi poarta Daciana crucea printre barbatii din Parlament. Iar picioarele ei lungi, pina sa fie la moda, stirneau doar risul printre colegii de scoala. "Stateam in banca a treia si imi strigau: «Fii atenta ca impingi catedra cu picioarele!» sau «Ai grija la neon!»". "Tocilara" Daciana avea in facultate cu 15 kilograme mai mult decit azi, dar in politica si-a facut intrarea cu un aer de papusa: "Cea mai urita experienta, cind m-am simtit si frumoasa, si proasta, a fost la Turcescu, cind eram mult prea emotionata ca sa raspund la intrebarea cu NATO. Trei nopti n-am dormit si mi-am reprosat ca am confirmat rautatile despre mine".

Aventuri cu baietii din casca

Daciana Sirbu nu stie ce-i mai rau in politica: sa fii inalta si blonda sau sa ai un tata ministru? Daca unii colegi din PSD au fost siguri ca punctul ei forte ar fi sa liciteze barbati la evenimente caritabile, si echipa de regie a unei televiziuni a avut ginduri mari cu ea: "Au uitat sa-mi opreasca in casca sonorul de la regie, unde toti erau barbati. Se intrebau: «Cine o fi si ce o face? Orice o face stati sa va spun ce i-as face eu! Si ce mi-ar placea sa-mi faca ea mie!»", se distreaza ea, la patru ani dupa aventura cu baietii din casca. Baga mina in foc pentru toate femeile frumoase care au ajuns in Parlament: "E greu sa rezisti in politica daca esti o toanta, pentru ca e o lume a sacalilor".

Udrea: "Frumusetea tine si de sansa de a te fi nascut asa"

Cind a facut primele ei furori decoltate in politica, presa i-a acordat Elenei Udrea titlul de "Blonda de la Drept", detinut pina atunci de Daciana Sirbu. "Cel mai important avantaj al frumusetii e notorietatea. Atunci cind un politician e considerat o prezenta fizica placuta, mass-media devine mult mai interesata", numeste Elena Udrea singurul ei cistig in politica de pe urma frumusetii trupesti. Si dezavantajele le-a obtinut la fel de usor: "Am atras atentia mult mai mult decit mi-am inchipuit, iar cind devii atit de cunoscut intr-un timp atit de scurt oamenii te judeca dupa aparente". Pentru ca a iesit in fata din marea masa a oamenilor obisnuiti, Elena Udrea spune ca succesul ei e vazut ca o sfidare: "Oamenii simpli accepta doar succesul sportivilor si al artistilor. In alte domenii prefera sa-l justifice prin noroc sau conjunctura, iar frumusetea tine si de sansa de a te fi nascut asa. Daca ar gindi succesul celor ca ei ca fiind si munca, perseverenta, instruire, ar fi obligati sa accepte ca si ei ar fi putut fi oameni de succes, dar nu au reusit". Desi unii politicieni si ziaristi au bagat-o in galeria de aur a blondelor cu reputatie in bancurile cu prostii, Elena Udrea crede ca e criticata pentru ca e "un om politic direct".

Kelemen Hunor isi regizeaza frumusetea

Chestorul Camerei Deputatilor, Kelemen Hunor, unul dintre cei mai eleganti parlamentari, nu poate sa explice cum isi face frumusetea efectul, dar si-l face: "Indiferent ca e vorba despre o femeie sau despre un barbat, o frumusete trezeste ceva in tine ce nu poate fi explicat rational. Daca esti o persoana simpatica, ai sansa de a te apropia de altii mai usor si de a-i determina sa te asculte, ceea ce este foarte important. Insa mai trebuie sa fii si crezut". Nu ignora insa nici efectele adverse ale frumusetii: "Poate ca asteptarile sint mai mari de la un om frumos si asta inseamna ca si dezamagirile sint mai mari". Cum marea majoritate a oamenilor politici romani nu sint niste Alain Delon-i, marketingul politic i-a invatat cum sa se vinda mai bine. "Trebuie sa aiba grija la unghiul de filmare. Daca stii ca ai o mutra plata, atunci spui sa te filmeze lateral. Daca stii ca ai o burta cam mare, nu lasi sa te filmeze lateral", spune Kelemen. Chestorul Camerei stie cazuri in Parlament in care frumusetea fizica s-a transformat in dezavantaj: "Spui despre cineva: «Uite, ce frumos sau frumoasa e!», dar in spate se ascunde o scorpie".

Greutatea cunostintelor, strivita de sex-appeal

Deputata PNL Raluca Turcan e frustrata pentru ca, din pricina "fizicului dragut", politicienii nu-i vad "greutatea pe care cunostintele ei i-ar permite-o". Si-ar dori sa fie mai batrina. "Cu cunostintele de acum, n-am absolut nici o problema, dar sa am cu citiva ani in plus", isi apreciaza ea competenta. "In politica trebuie sa-ti estompezi din sex-appeal ca sa se vada latura profunda a ta", a hotarit Raluca Turcan ce trebuie sacrificat si pe ce trebuie marsat. "Eu as miza pe cartea fermitatii. Mi se pare normal ca atunci cind am o discutie s-o am pe argumente si nu pe aspecte de blazon, ca daca e sa ma iau dupa blazon s-ar putea ca pantofii Gucci de la PNL sa semene cu pantofii Gucci de la PSD. Asta inseamna ca tu, ca reprezentant al PNL, semeni cu al PSD? Nu, dar staiful s-ar putea sa semene".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.