Emil Constantinescu a reiterat, ieri, faptul ca Traian Basescu a fos colaborator al Securitatii.

"Nu exista nici un fel de dubiu, contrainformatiile militare reprezentau o parte a Securitatii, care desfasura politie politica", a completat Constantinescu.

Fostul presedinte Emil Constantinescu a fost audiat ieri de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cu privire la documentele pe care le-a inaintat Comisiei acum jumatate de an. Acestea se refera la colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea. «Documentele, pe care cei in drept au recunoscut ca sunt legale, sub semnatura unor colonei si generali, sunt foarte clare: Traian Basescu a fost colaborator al organelor de Securitate, a avut dosar personal si acest dosar a fost inaintat mai departe. Deci, nu exista nici un fel de dubiu privind cel putin inceputul activitatii sale, pentru ca, asa cum se stie, contrainformatiile militare erau o parte a Securitatii, care desfasurau politie politica», a spus ieri Constantinescu.

«Mugur Ciuvica n-a pierdut procesul»

Emil Constantinescu sustine ca despre actele pe care el le-a inaintat autoritatilor, fostul lui consilier, Mugur Ciuvica, a si facut declaratii publice. "Domnul Ciuvica a avut curajul sa le publice, iar eu am avut curajul sa merg pana la capat", a spus fostul sef al statului. El a precizat ca Mugur Ciuvica nu a pierdut procesul cu Traian Basescu, "pentru ca nu a fost condamnat", si ca Ciuvica se va adresa instantei de la Strasbourg pentru a obtine castig de cauza. Constantinescu sustine ca Mugur Ciuvica a trebuit sa-i dea o despagubire lui Basescu din pricina faptului ca procesul sau "se afla intr-un moment in care Justitia si-a dovedit slabiciunile, adica obedienta fata de presedintele in functie".

SRI nu are documente legate de Basescu

Emil Constantinescu spune ca CNSAS a primit raspuns de la SRI ca nu exista in arhiva sa nici un document referitor la Traian Basescu. Fostul presedinte crede ca SRI ar trebui sa aiba documente referitoare la Dosarul "Carma" sau la "nava Independenta" al carei comandant a fost Traian Basescu, ambele dosare fiind de contraspionaj. Constantinescu a mentionat ca a depus la CNSAS cateva file de corespondenta interna din cadrul Directiei de Contrainformatii Militare a Securitatii referitoare la Traian Basescu si ca membrii Colegiului CNSAS vor cere MApN, SRI si SIE confirmarea acestor documente. "Traian Basescu ar trebui intrebat daca a semnat sau nu un angajament. Da sau nu? A fost sau nu un colaborator al Contrainformatiilor Militare? Da sau nu? Domnul Traian Basescu nu a negat niciodata in mod direct aceste lucruri. A spus ca nu a facut politie politica", a adaugat Constantinescu.

Intrebat daca Basescu ar trebui audiat la CNSAS, Emil Constantinescu a raspuns: "Nu in acest moment. Poate sau trebuie sa fie audiat in momentul in care tot dosarul este incheiat".

«Autoritatile sa continue audierile»

In plus, Constantinescu a mai cerut audierea fostului sef al Securitatii Constanta si a unor generali care au activat in Ministerul Apararii pentru a confirma sau infirma documentele legate de colaborarea lui Traian Basescu cu organele de contrainformatii militare ale Securitatii. Secretarul CNSAS Constantin Buchet afirma ca institutia din care face parte continua cercetarile in cazul lui Traian Basescu. El n-a putut confirma daca MApN, SRI si SIE au trimis vreun raspuns la demersurile initiate de CNSAS pentru verificarea actelor depuse de Constantinescu la sfarsitul anului trecut.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.