Biroul Politic al PC a pasat ieri decizia iesirii de la guvernare Consiliului National

Membrii acestei structuri de conducere se vor intålni la sfårsitul saptamånii pentru a decide care va fi soarta PC

Conservatorii au discutat despre colaborarea cu partenerii de coalitie si au invitat si organizatiile locale sa faca o analiza asupra stadiului relatiilor cu PNL, PD si UDMR

Voiculescu nu doreste ca decizia iesirii de la guvernare sa aiba vreo legatura cu hotarårea CNSAS in cazul sau

Surpriza: el s-a intålnit, ieri, cu liderul PSD Mircea Geoana pentru a discuta o posibila colaborare cu PSD, mai ales in vederea motiunii de cenzura

Votul pentru aceasta motiune se va da in Parlament saptamåna viitoare, la trei zile dupa ce conservatorii vor decide soarta partidului

La finalul sedintei, din sala a iesit in fuga un individ cu o cagula trasa pe cap

Personajul era liderul PC din Hunedoara, Petre Marginean. "Am vrut sa protestez, fiindca din sloganul «Sa traiti bine!» a mai ramas doar «Sa traiti!»", a spus acesta.

Daca raman la guvernare, conservatorii trebuie sa retraga propunerea lui Dan Voiculescu pentru functia de vicepremier. Daca iese de la guvernare, Partidul Conservator se destrama. Decizia privind iesirea de la guvernare va fi luata duminica. Pana atunci, apropiatii lui Voiculescu incearca sa ia pulsul organizatiilor locale, dar si al parlamentarilor, pentru a vedea pe cine se mai pot baza incepand cu ziua de luni. Democratii si liberalii se abtin de la comentarii, dar nici unul dintre liderii acestor partide nu mai vede posibila intrarea in guvern a lui Voiculescu. Surpriza: ieri, liderul PC a negociat cu Mircea Geoana o eventuala sustinere a motiunii de cenzura a PSD.

Dan Voiculescu insista pe ideea ca iesirea de la guvernare a PC nu are nimic de-a face cu decizia CNSAS in privinta sa. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a precizat ieri la finalul sedintei Biroului Politic ca decizia privind iesirea de la guvernare are la baza o analiza temeinica referitoare la modul cum a decurs colaborarea dintre conservatori si restul coalitiei. "Vom avea intalniri cu alesii locali pentru a vedea daca mai exista aceste celebre protocoale de colaborare pe plan local. Vom avea, de asemenea, intalniri cu parlamentarii si cu membrii din guvern pentru a vedea cate initiative legislative ale Partidului Conservator au fost sustinute in Parlament si cate au fost respinse pentru a vedea ce fel de colaborare exista la nivelul executivului", a precizat Ciuca. Aceasta declaratie exprima indemnul lui Voiculescu catre membrii Consiliului National care se vor intalni sambata si duminica la Bucuresti pentru a stabili un singur lucru: daca ies sau nu de la guvernare. In opinia unor lideri ai partidului care au dorit sa-si pastreze anonimatul, situatia in care este in prezent Partidul Conservator pare fara iesire. Credibilitatea formatiunii este foarte scazuta, iar munca depusa de liderii locali, de parlamentari, este spulberata de decizia CNSAS.

«Antenele», asul din maneca

Lupta lui Dan Voiculescu cu institutiile statului pentru a-si demonstra nevinovatia poate fi una de lunga durata si cu putine sanse de reusita. Astfel ca, in opozitie si cu o actiune politica foarte viguroasa, sustinuta de imperiul media al lui Voiculescu exista sansa de a intra in viitorul Parlament sub o forma sau alta, este parerea multor lideri ai PC din anturajul lui Voiculescu. In opinia altora, Partidul Conservator nu se confunda cu Dan Voiculescu si deci aceasta formatiune trebuie sa ramana la guvernare pentru a asigura stabilitatea politica necesara integrarii europene. Fata de aceasta opinie, purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca a spus ca nimeni din conducerea partidului "nu se poate pronunta fata de lucruri incerte si fata de care nu exista decizii clare". Asadar, in momentul de fata sunt toate premisele pentru ca partidul sa iasa de la guvernare.

Initiative ratate

Cu toate ca sunt angajati politic sub sloganul "Afirma-te romane!", conservatorii nu s-au putut afirma cu nici un proiect de lege si cu nici o initiativa de anvergura, chiar daca au incercat acest lucru. In privinta eliminarii taxelor pe profitul reinvestit, esecul a fost total. In ceea ce priveste reducerea cotei TVA pentru alimentele de baza, dupa o victorie efemera din Senat, in Camera Deputatilor colegii de guvernare au intors spatele formatiunii lui Voiculescu. La fel si in cazul propunerilor PC din domeniul legilor electorale, acolo unde conservatorii voiau sa impuna prezenta unui consilier local roman unde majoritatea apartinea altor etnii.

De fiecare data, conservatorii au fost tratati ca si cand nu ar fi facut parte din coalitia de guvernamant, reactia lor fiind aceea de amenintare ca vor parasi guvernarea. Acum a venit timpul sa treaca la fapte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.