Gallup arata ca 52% dintre simpatizantii D.A. ar vrea ca aceasta sa se transforme intr-un singur partid, in timp ce 33% opteaza pentru mentinerea actualei forme de colaborare. La nivelul intregului esantion, 39% dintre subiecti pledeaza pentru fuziune, in timp ce 27% prefera pastrarea Aliantei. In schimb, in ceea ce priveste doctrina pe care ar trebui s-o imbratiseze noul partid daca s-ar forma, populatia este mai putin edificata. 62% nu stiu la ce curent politic european ar trebui sa adere acesta. Optiunile pentru aderarea la Partidul Popular European si pentru raminerea in Partidul Liberal Democrat si Reformist European sint egale: 17%. In schimb, ideea ca noua formatiune sa adere la Partidul Socialistilor Europeni nu este acceptata decit de 4% dintre subiecti. Sondajul a fost efectuat in perioada 18-26 ianuarie si are menirea de a sustine demersul lui Valeriu Stoica de a sili Congresul PNL sa se pronunte cu privire la fuziune.

"Consultati membrii de partid"

Politicienii partidelor vizate au reactionat cu prudenta fata de sondaj. Democratul Cozmin Gusa ne-a declarat ca el, in general, nu considera ca sondajele ar trebui folosite ca baza de elaborare a unei strategii politice. "Mai importante decit tendintele populare sint tendintele membrilor de partid. Daca ar fi fost facut un sondaj printre acestia, eram dispus sa-i acord importanta, pentru ca acestia sint oamenii responsabili pentru o constructie politica", spune Gusa. Cit despre sustinatorii Aliantei care se pronunta pentru fuziune, liderul democrat considera ca nu ei trebuie sa o sustina, ci partidele, intrucit acestea isi asuma un potential insucces. La rindul sau, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvint al PNL, spune ca, intr-adevar, exista la nivelul perceptiei populare un interes pentru fuziune, insa ramine de vazut cit de mare. "52% cu marja de eroare poate sa insemne 49%, optiunea nu e suficient de bine conturata. Si Nicolaescu ar dori mai degraba investigarea opiniilor membrilor de partid.

Citeste si:

"Cred ca mai este nevoie de macar doua sondaje, dar dupa ce PNL si PD isi vor exprima vointa politica pentru fuziune, pentru a masura gradul de acceptare a unei anumite doctrine a viitorului partid", spune Eugen Nicolaescu.

Sondajul ca forma de presiune

"Este o forma de presiune asupra PNL. Aceasta va fi baza de pornire a lui Stoica pentru recistigarea treptata a partidului", apreciaza analistul Cristian Pirvulescu. El considera ca sondajul ar trebui repetat de-a lungul urmatoarei perioade, pentru a vedea daca suportul popular pentru fuziune se va mentine. "Alianta este la o cota foarte inalta, s-ar putea sa nu ramina asa. Acum, cind cele doua partide au ajuns la putere impreuna, fireste ca ea este percepta mai degraba ca un tot unitar decit ca o asociere intre doua partide", a explicat Pirvulescu.