Majoritatea sustinatorilor Aliantei PNL-PD ar dori ca partidele sa fuzioneze, arata sondajul Gallup comandat de Stoica. Cele doua partide cred insa ca mai importanta este parerea membrilor de partid

Gallup arata ca 52% dintre simpatizantii D.A. ar vrea ca aceasta sa se transforme intr-un singur partid, in timp ce 33% opteaza pentru mentinerea actualei forme de colaborare. La nivelul intregului esantion, 39% dintre subiecti pledeaza pentru fuziune, in timp ce 27% prefera pastrarea Aliantei. In schimb, in ceea ce priveste doctrina pe care ar trebui s-o imbratiseze noul partid daca s-ar forma, populatia este mai putin edificata. 62% nu stiu la ce curent politic european ar trebui sa adere acesta. Optiunile pentru aderarea la Partidul Popular European si pentru raminerea in Partidul Liberal Democrat si Reformist European sint egale: 17%. In schimb, ideea ca noua formatiune sa adere la Partidul Socialistilor Europeni nu este acceptata decit de 4% dintre subiecti. Sondajul a fost efectuat in perioada 18-26 ianuarie si are menirea de a sustine demersul lui Valeriu Stoica de a sili Congresul PNL sa se pronunte cu privire la fuziune.

"Consultati membrii de partid"

Politicienii partidelor vizate au reactionat cu prudenta fata de sondaj. Democratul Cozmin Gusa ne-a declarat ca el, in general, nu considera ca sondajele ar trebui folosite ca baza de elaborare a unei strategii politice. "Mai importante decit tendintele populare sint tendintele membrilor de partid. Daca ar fi fost facut un sondaj printre acestia, eram dispus sa-i acord importanta, pentru ca acestia sint oamenii responsabili pentru o constructie politica", spune Gusa. Cit despre sustinatorii Aliantei care se pronunta pentru fuziune, liderul democrat considera ca nu ei trebuie sa o sustina, ci partidele, intrucit acestea isi asuma un potential insucces. La rindul sau, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvint al PNL, spune ca, intr-adevar, exista la nivelul perceptiei populare un interes pentru fuziune, insa ramine de vazut cit de mare. "52% cu marja de eroare poate sa insemne 49%, optiunea nu e suficient de bine conturata. Si Nicolaescu ar dori mai degraba investigarea opiniilor membrilor de partid.

"Cred ca mai este nevoie de macar doua sondaje, dar dupa ce PNL si PD isi vor exprima vointa politica pentru fuziune, pentru a masura gradul de acceptare a unei anumite doctrine a viitorului partid", spune Eugen Nicolaescu.

Sondajul ca forma de presiune

"Este o forma de presiune asupra PNL. Aceasta va fi baza de pornire a lui Stoica pentru recistigarea treptata a partidului", apreciaza analistul Cristian Pirvulescu. El considera ca sondajul ar trebui repetat de-a lungul urmatoarei perioade, pentru a vedea daca suportul popular pentru fuziune se va mentine. "Alianta este la o cota foarte inalta, s-ar putea sa nu ramina asa. Acum, cind cele doua partide au ajuns la putere impreuna, fireste ca ea este percepta mai degraba ca un tot unitar decit ca o asociere intre doua partide", a explicat Pirvulescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.