Adrian Nastase a gasit vinovatii pentru vinatoarea de la Balc: presa! - Vinatorul de mistreti si de ziaristi

Fostul premier a aruncat o acuzatie grava: ca ziarele ar fi luat bani ca sa relateze despre masacrul savirsit de "intiiul vinator al tarii"; Intrebat daca are vreo dovada sau daca stie cine ar fi platit ori ar fi primit bani, Nastase a inceput sa se bilbiie
Aflat in pierdere de imagine dupa cei 23 de mistreti doboriti intr-o singura zi la Balc, Adrian Nastase da vina pe cei care au relatat pe aceasta tema. "S-au si dat multi bani in presa ca acest subiect sa tina capul de afis", a sustinut fostul premier luni seara, la emisiunea "Nasul", realizata de Radu Moraru la B1 TV.

Actul 1: despre vinatoare

"S-au si dat foarte multi bani in presa"
Radu Moraru: Asta e o chestie, nu o intelege nimeni, de ce masacru, de ce e nevoie sa impuscati?
Adrian Nastase: Masacru spun numai cei care nu au inteles despre ce este vorba. In primul rind, in Europa...
Moraru: Sint multi care n-au inteles. Presa intreaga, daca vreti.
Nastase: Bun, s-au si dat foarte multi bani in presa ca acest subiect sa ramina mai multe zile sau mai mult decit trebuia.
Moraru: Asta mi se pare o declaratie chiar foarte interesanta, daca nu foarte grava.
Nastase: Nu e grava.
Moraru: Credeti ca s-au platit bani ca sa fiti atacat dumneavoastra si Tiriac?
Nastase: Nu vreau sa comentez mai mult, dar este un subiect care a fost...

Nastase s-a trezit nas in nas cu ziaristul invitat de Tiriac

La vinatoarea de la Balc a fost prezent un singur jurnalist. Florin Ciucas, redactor-sef al saptaminalului "Bihoreanul" (parte a trustului lui Adrian Sirbu, Mediapro), a fost invitat de Ion Tiriac, prin angajatii acestuia. "Din cite am inteles, Tiriac dorea ca un ziarist sa reflecteze evenimentul", spune Ciucas. Miliardarul nu l-a anuntat insa despre ce eveniment este vorba, Ciucas aflind din alte surse ca va fi o vinatoare.
Jurnalistul a fost primit pe domeniu duminica, in ultima zi a partidei, iar vinatoarea tocmai se terminase. A discutat cu Tiriac jumatate de ora, cu reportofonul pe masa si cu aparatul foto la git, astfel ca a fost "reperat" de ceilalti invitati. Printre ei, si Nastase, despre care Tiriac i-a spus ziaristului: "Nu stiu parerea ta despre Nastase, dar e presedintele AGVPS, am mai fost impreuna la vinatoare. Sigur, poti sa scrii ce vrei".
Tiriac a fost de acord ca stirea despre vinatoare sa fie publicata de agentia Mediafax, parte a aceluiasi trust din care face parte si "Bihoreanul". Iar Mediafax a alimentat, prompt, intreaga presa.
Despre Nastase, Ciucas spune ca a fost "putin ezitant" cind a vazut un ziarist printre invitati. "La plecare, i-am urat lui Adrian Nastase mult succes in opozitie", a spus jurnalistul.

Dragos Stanca (director MediaPro): "Nu stiu daca are date sau e o declaratie nefundamentata"

La solicitarea EVZ, Dragos Stanca, directorul general al PubliMedia, compania de publishing a MediaPro (trust care editeaza saptaminalul "Bihoreanul"), a facut urmatoarea declaratie: "Nu stiu daca fostul premier Adrian Nastase vorbeste pe baza unor date certe sau daca e vorba doar de o declaratie politica, lipsita de fundament. Nu stiu nici la ce ziare se refera. Sint convins insa ca nu este vorba de nici una dintre publicatiile companiei noastre, chiar daca primele relatari - ma refer aici la cele corecte si echilibrate - pe marginea evenimentului au fost facute de jurnalistii nostri. Interpretarile ulterioare, polemicile si analizele pornite de la vinatoarea cu pricina nu ne apartin".

Intilnire de taina Tiriac-Flutur

La sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a avut loc ieri o intilnire intre omul de afaceri Ion Tiriac si ministrul Gheorghe Flutur. Surse apropiate discutiilor ne-au declarat ca Tiriac a solicitat o intilnire cu Gheorghe Flutur, deranjat fiind de declaratiile acestuia cu privire la legalitatea atribuirii domeniului de vinatoare Balc. "Nu stia ce cercetam noi si a fost informat ca este in desfasurare o cercetare administrativa care urmeaza sa stabileasca daca atribuirea s-a facut cu respectarea legii", spun sursele citate. Detaliile despre discutiile dintre Tiriac si Flutur au ramas in spatele usilor de la biroul ministrului. Cert este faptul ca intilnirea a durat mai mult decit se stabilise initial.

Curajos foc: a aruncat cu noroi si s-a ascuns!

"Evenimentul zilei" a incercat ieri sa ia legatura cu presedintele PSD, Adrian Nastase, pentru a lamuri o chestiune importanta: a luat sau nu presa romana bani ca sa scrie despre vinatoarea organizata de Ion Tiriac la Balc?
Am sunat pe telefonul mobil al premierului, care a fost deviat la cabinetul sau de la Camera Deputatilor. Am incercat sa discutam cu consilierul pentru probleme de presa, Anca Alexandrescu, care ne-a spus ca presedintele PSD nu vrea sa comenteze in plus acest subiect.
Iata intrebarile pe care, refuzind sa raspunda, le-a evitat Adrian Nastase:
• Exista informatii certe sau doar banuieli ca "s-au dat bani in presa" pentru a scrie despre vinatoarea de la Balc la care ati participat?
• Exista dovezi clare in sprijinul acestor afirmatii?
• Cine ar fi interesat sa plateasca presa pentru a va pune intr-o lumina defavorabila?
• Se numara "Evenimentul zilei"printre mijloacele media care au fost platite sa mediatizeze vinatoarea?
Daca va citi "Evenimentul zilei" de astazi, il rugam pe presedintele PSD, Adrian Nastase, sa ne ofere totusi raspunsuri la aceste intrebari. Promitem sa le publicam.

Mircea Toma (director Agentia de Monitorizare a Presei): "Este vorba despre un tupeu deplasat in conditiile in care campania electorala s-a incheiat. Sa nu uitam ca cele doua institutii media la care se refera au o audienta cumulata de multe ori mai mica decit bateria de televiziuni, plus un radio, plus ceva presa scrisa din transeele domniei sale. Vorbim aici explicit despre raportul de ordinul 80% contra 5% din totalul pietei (este o estimare, nu o masurare). Daca e sa ne referim numai la aceste doua organizatiii media, este adevarat ca "Evenimentul zilei" a fost extrem de critic fata de putere. La Realitatea TV, daca in talkshow-uri din afara perioadei propriu-zis electorale domnul Adrian Nastase a remarcat referiri critice, lucrul este posibil si cu atit mai verosimil cu cit asemenea referiri au lipsit total de pe alte posturi de televiziune".

Obsedat de "armele si bagajele" EVZ

In aceeasi emisiune, Adrian Nastase a evitat intrebarile lui Radu Moraru legate de ziarele care "laudau" partidul. In schimb, fostul premier s-a oprit asupra cotidianului "Evenimentul zilei". Dupa ce a spus ca EVZ a trecut "cu arme si bagaje" din opozitie la putere, Nastase a revenit, spunind ca a "glumit". Dupa care, din nou, nu a mai glumit, ci doar a "exagerat".
Si postul de stiri Realitatea TV l-a suparat pe Nastase pentru ca i-ar fi "adus puncte lui Traian Basescu".

Actul 2

"Am glumit, mie mi se pare ciudat..."
Moraru: Ati observat vreo trecere din aceasta, cu arme si bagaje, dintr-o zona...?
Nastase: Uite, de exemplu, un ziar care a trecut cu arme si bagaje din zona opozitiei in zona puterii este "Evenimentul zilei".
Moraru: Da... interesant, pentru ca tin cu aceiasi de fapt! Ce vi s-a mai parut...?
Nastase: Am glumit acum, mie mi se pare ciudat...
Moraru: O sa vedeti, gluma o s-o gasiti in paginile ziarului...
Nastase: Nici un fel de problema, dar mi se pare foarte ciudat ca un ziar care a construit foarte mult impotriva puterii de atunci, acum nu este capabil sa se intoarca impotriva puterii de acum...
Moraru: Eu va dau totusi exemple de articole foarte critice la adresa actualei puteri, cu toate ca nu a trecut foarte mult timp. Eu zic sa mai asteptati, un pic de rabdare, ca mai sint... In doua luni...
Nastase: Sigur, poate ca aici eu am exagerat!

Vechi critic al presei

De la "poteci pe creier" la "comportament de maimuta"
Pe cind era seful guvernului, Adrian Nastase a lansat critici dure la adresa unor ziaristi sau institutii de presa. Cu diverse ocazii, el s-a plins de atitudinea presei, care ar arata "numai lucrurile negative", fara a da atentie realizarilor.
In urma cu ceva vreme, el afirma, nici mai mult, nici mai putin, ca "unii ziaristi au poteci pe creier". Printre verdictele sale privind presa romana apare si cel privind "comportamentul de maimuta" al jurnalistilor.
De asemenea, cu greu se poate uita celebra "oferta" a lui Adrian Nastase de a "testa" nevestele angajatilor de la EVZ, pentru a demonstra ca nu are inclinatii homosexuale.

In acelasi timp, el, PSD si guvernul pe care l-a condus au incercat din rasputeri sa tina sub control mass-media, demers soldat cu succese mai ales in zona televiziunilor. Marturii privind controlul ori tentativele liderului PSD de a controla presa au aparut si in stenogramele PSD.
Cind Nastase era "baronul Romaniei", tendinta de ingradire a libertatii presei a fost sanctionata de o serie de organizatii internationale. Comisia Europeana a remarcat, in raportul pe 2004 referitor la Romania, ca o serie de probleme ar putea afecta libertatea presei. Printre acestea, lipsa de viabilitate economica, dependenta unor media de interese politice sau de afaceri, acordarea selectiva a contractelor de publicitate.

Opozantul Nastase, mai mediatizat decit presedintele Basescu!

Pentru prima data de la inceputul anului, Adrian Nastase reuseste sa-l depaseasca pe Traian Basescu in clasamentul celor mai mediatizati actori politici in cadrul jurnalelor de stiri, conform analizei periodice realizate de Monitoring Media.
In saptamina 24-30 ianuarie, Adrian Nastase a inregistrat 81 de referiri in principalele jurnale informative, in timp ce Traian Basescu a avut 74. Referirile la Traian Basescu in jurnalele de stiri sint in scadere in ultimele doua saptamini. Aceasta este prima saptamina din an in care presedintele Romaniei nu inregistreaza cele mai multe prezente in jurnalele de stiri, comparativ cu oricare alt actor politic.

Opozitia continua sa inregistreze un numar mai mare de stiri negative decit pozitive. In saptamina 24-30 ianuarie, numarul stirilor negative a fost de cinci ori mai mare decit al celor pozitive.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.