Ion Iiescu - presedinte, Adrian Nastase - presedinte executiv sau prim-vicepresedinte. Acesta este compromisul la care au ajuns cele doua tabere din PSD in legatura cu viitoarea conducere a partidului. Termenul de valabilitate al acestui compromis este insa de numai doi ani, cit va dura mandatul viitorului sef al PSD.

In aceasta perioada, de pe bancile opozitiei, partidul va avea timp sa se reorganizeze si sa vina cu o oferta viabila la viitoarele alegeri.
Potrivit unor surse din PSD, cei doi lideri au batut palma luni, in cadrul intilnirii intre patru ochi care a precedat sedinta Delegatiei Permanente. Astfel, Adrian Nastase isi va respecta promisiunea de a nu candida impotriva lui Ion Iliescu. Mai ramine insa de transat ce functie va ocupa Nastase: presedinte executiv sau prim-vicepresedinte. Ambele sint prevazute de statutul partidului. Fostul premier isi doreste pozitia de presedinte executiv, mai apropiata de ideea de tandem pe care a si anuntat-o public. De cealalta parte, Iliescu il vede pe Nastase prim-vicepresedinte, pozitie care il plaseaza in umbra sa.

Sarcina de partid: gata cu scenariile!

Dupa intilnire, cei doi au venit in sedinta conducerii PSD si au transmis un mesaj de unitate. Potrivit surselor citate, ambii i-ar fi anuntat pe membrii Delegatiei Permanente ca toata lumea trebuie sa renunte la a mai formula idei contrare solutiei convenite de tandem. Ideea compromisului este agreata si de Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, care s-au detasat in ultima vreme ca o a treia tabara in PSD. Mai ales ca, peste doi ani, ei vor avea ocazia sa intre in lupta pentru suprematie in partid, iar eventualul sprijin al lui Ion Iliescu nu este de neglijat. Din acest motiv, inaintea Delegatiei Permanente de luni, ei au declarat la unison ca "Ion Iliescu este cel mai indicat sa conduca PSD".

Miza congresului coboara la nivelul doi

Odata stabilit cum va arata virful conducerii PSD, lupta ramine deschisa pentru ocuparea unor pozitii in viitoarea Delegatie Permanenta, care va fi aleasa la Congresul de la inceputul lui aprilie. In acest context, alegerile care vor avea loc in filiale pina pe 6 aprilie devin extrem de importante. Este de asteptat ca atit Ion Iliescu, cit si Adrian Nastase sa incerce sa-si impuna oamenii in fruntea organizatiilor judetene, asigurindu-si prin ricoseu si persoane de incredere in Delegatia Permanenta. Aceasta pentru ca noii presedinti de organizatii judetene vor avea un cuvint greu de spus in privinta stabilirii delegatilor la Congres care, bineinteles, au drept de vot. Surse din PSD nu exclud insa posibilitatea ca si in acest caz situatia sa fie transata la masa tratativelor, intre Iliescu si Nastase.

Ponta musca mina care l-a crescut

Unul dintre discipolii de mai ieri ai lui Adrian Nastase, Victor Ponta, a trecut cu arme si bagaje in tabara lui Ion Iliescu, sustin surse din PSD. De altfel, Ponta si-a aratat deja coltii ieri, intr-o declaratie acordata "Evenimentului zilei", nemultumit ca Adrian Nastase l-a criticat luni seara, in emisiunea "Nasul" de la B1 TV. "Domnul Nastase a spus ca are vigoarea unui om de 35 de ani. Ar fi fost bine daca toti oamenii de 35 de ani l-ar fi votat", ne-a declarat Ponta. "Eu cred ca el (Victor Ponta - n.r.) va invata destul de curind ca e important sa vorbeasca intii in interiorul partidului, si apoi in afara. Pentru ca, daca vorbeste intii in afara partidului, pe urma, sigur, in interiorul partidului are unele dificultati. Atunci cind ai cu adevarat curaj in legatura cu opiniile tale, vii intr-o formula de partid si spui asta nu e in ordine, asta nu-mi place, deci asta este un lucru pe care Victor Ponta ar trebui sa-l invete. Si el, si altii", spusese Nastase in emisiunea lui Radu Moraru.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.