Partidul Democrat a decis, ieri, sa renunte la postul de ministru de stat, pe care-l ocupa Gheorghe Pogea, si sa-l schimbe pe actualul ministru al transporturilor, Gheorghe Dobre, cu Radu Berceanu.

Presedintele PD, Emil Boc, a precizat ca partidul sau nu va propune un inlocuitor al lui Pogea, iar postul va ramine vacant. "Ce spunem, facem - acesta este mesajul pe care dorim sa-l dam", a explicat Boc, care a afirmat ca PD doreste in continuare restructurarea guvernului, prin desfiintarea tuturor posturilor de ministru de stat, precum si a celor de ministru delegat.

"Decizia Partidului Democrat reprezinta un act de consecventa fata de angajamentele asumate, avind in vedere ca Alianta D.A. a promis restructurarea formulei guvernamentale mostenite de la guvernul PSD, condus de Adrian Nastase.(…) Tocmai de aceea, Partidul Democrat a decis sa renunte la functia de vicepremier, in spiritul propunerii sale de a se renunta la functiile de ministri de stat", se arata intr-un comunicat al PD. Singurul repros pe care presedintele PD, Emil Boc, l-a adus, public, fostului ministru al transporturilor a fost ca acesta nu a stiut sa-si "vanda" realizarile. Potrivit lui Boc, numirea lui Berceanu este justificata de "experienta si pragmatismul" acestuia. Liderul PD a recunoscut ca l-a anuntat telefonic pe presedintele Traian Basescu de aceste schimbari in Executiv, iar seful statului nu ar fi avut nimic impotriva.

Decizia luata de PD a fost aprobata, in sedinta Biroului Permanent, cu o singura abtinere, a ministrului muncii, Gheorghe Barbu. Acesta se pare ca ar fi avut obiectii fata de retragerea lui Pogea din postul de ministru de stat.

Tariceanu se declara bucuros

Primul Ministru saluta decizia PD privind retragerea ministrilor Dobre si Pogea. Potrivit purtatoarei de cuvant a Guvernului, Oana Marinescu, "Premierul a solicitat in mod explicit conducerii PD inlocuirea lui Gheorghe Dobre, pentru intarzierile inregistrate in derularea proiectelor din domeniul infrastructurii". Solicitarea a fost facuta in discutiile cu PD si nu public, pentru a nu-i pune pe partenerii din Alianta intr-o situatie dificila. In ceea ce-l priveste pe Gheorghe Pogea, Primul-ministru considera retragerea sa, in conditiile declaratiilor din ultimele zile, un gest firesc. "Pozitia de ministru de stat exista pentru a consolida coerenta politica a Guvernului, care se bazeaza pe patru partide. In conditiile in care primul-ministru reprezinta PNL, ministrii de stat permit celorlalte trei partide din coalitie - PD, UDMR, PC - sa fie reprezentate la cel mai inalt nivel, in cadrul Executivului", a declarat Oana Marinescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.