Theodor Stolojan a criticat dur Guvernul si unele decizii ale lui Calin Popescu Tariceanu.

El a declarat ca PNL si-a pierdut serios din credibilitate din cauza politicii premierului si a "grupului care-l inconjoara".

Theodor Stolojan s-a declarat ingrijorat ca PNL isi pierde credibilitatea si de "competitia si tensiunile dintre PD si PNL", afirmand ca nu poate ramane indiferent la ceea ce se intampla in partidul caruia i s-a dedicat foarte mult.
Fostul lider PNL a precizat ca nu urmareste schimbarea lui Calin Popescu Tariceanu din functia de premier sau din functia politica, dar ca vrea sa atraga atentia asupra unor "erori de strategie" ale acestuia si ale "grupului care-l inconjoara".

"Erori de strategie"

"Sunt doua erori de strategie mari, peste care nu pot trece usor: respingerea alegerilor anticipate intr-un moment in care se puteau face rapid si respingerea fuziunii cu PD, care este o actiune fireasca, logica, atat timp cat PNL vrea sa ramana o forta politica mare si sa-si duca mai departe viziunile".

"Faptul ca grupul lui Tariceanu a decis sa nu aiba loc fuziunea nu e o supriza, daca ne uitam ce se intampla acum in Alianta. Atacurile venite atat de la PD, cat si de la PNL duc la pierderea credibilitatii si a fortei Aliantei", e de parere Theodor Stolojan.

In opinia sa, in PNL "nu mai sunt respectate o serie de principii si valori care au fost introduse la congresul din august 2002", iar deciziile importante nu se mai iau in partid, ci in afara acestuia sau "de catre grupul lui Tariceanu, care pune apoi partidul in fata faptului implinit".

"Desconsiderare fata de partid"

Stolojan a dat ca exemplu numirea in functie a noului ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.
"La numirea ministrului pentru relatia cu Parlamentul nu a fost consultat nici un parlamentar PNL. Asta arata ca nu se respecta procedurile elementare de democratie in PNL", a spus Theodor Stolojan.

El a criticat si numirea lui Sebastian Vladescu la conducerea Ministerului Finantelor.
"Nu am nimic cu el, dar acest ministru nu are nici o legatura cu PNL. Decizia lui Tariceanu de a aduce un amic de afaceri si a-l pune ministru arata desconsiderare fata de partid", a afirmat Theodor Stolojan.
El a mai criticat Guvernul si pentru ca nu s-ar implica in reforma sistemului sanitar.

Theodor Stolojan a declarat ca ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, "este lasat aproape singur cu reforma in sanatate, desi normal era sa se bata Tariceanu si tot guvernul pentru cei 21,5 milioane de romani".
Theodor Stolojan a precizat ca in urmatoarea perioada va vizita cel putin 15 filiale judetene ale PNL pentru a se informa despre ceea ce cred membrii partidului.
El a subliniat si ca va face unele recomandari oficiale PNL.

Theodor Stolojan a facut aceste declaratii la Arad, unde s-a aflat la invitatia lui Sever Jurca, fost presedinte al organizatiei judetene a PNL.

Sever Jurca este insa in conflict cu partidul fiindca acum o luna a fost schimbat din functie printr-o decizie a Curtii de Onoare si Arbritaj a PNL, ca urmare a unei contestatii in care erau semnalate presupuse nereguli in derularea alegerilor judetene.
Sever Jurca a pierdut conducerea filialei, unde vor avea loc alegeri in luna septembrie.

Reactia PNL

Presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu, s-a declarat suprins de declaratiile lui Theodor Stolojan, despre care spune ca " a facut un adevarat scop in sine din atacarea PNL si a membrilor sai".

"Nu inteleg cum poate domnia sa sa atace un statut si un sistem de organizare a alegerilor in interiorul partidului, pe care chiar el le-a impus in timpul mandatului sau", afirma Bogdan Olteanu intr-un comunicat.
"Tin sa-l informez pe domnul Stolojan de faptul ca actuala conducere a PNL este formata in cea mai mare parte din vechi membri liberali care, daca ne aducem aminte, au mancat bataie de la minerii chemati de guvernele din care Stolojan facea parte".

"Liberali, care de-a lungul a 15 ani, au luptat permanent impotriva vechilor structuri politice, impotriva PSD. Oameni, care de-a lungul acestei perioade, au fost alesi in functia de presedinti de filiale de catre colegii lor."
"Singurii membrii din actuala conducere a PNL care nu au avut aceeasi experienta politica si nu au trecut prin luptele cu PSD din anii 90, sunt intr-adevar apropiatii cuiva, dar nu apropiatii lui Calin Popescu Tariceanu, ci ai lui Theodor Stolojan", afirma Bogdan Olteanu in comunicat.
El a precizat ca ii cere lui Theodor Stolojan, "care odata a fost la carma Partidului National Liberal, sa manifeste respect fata de PNL".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.