Situatie fara precedent in Parlamentul Romaniei: deputatii au dezbatut saptamana aceasta o lege care este deja in vigoare. Este cazul senatorului PD, Marius Marinescu, care a venit miercuri la sedinta Comisiei juridice cu intentia de a sustine un proiect de lege care ii obliga pe parlamentari sa nu mai faca parte din consiliile de administratie ale societatilor, in special a celor de stat.

Senatorul PD nu si-a dat insa seama ca aceasta obligativitate exista deja in statutul deputatilor si al senatorilor inca din luna aprilie a acestui an! Partea proasta este ca nici macar membrii Comisiei juridice nu au realizat ca aveau pe ordinea de zi un proiect de lege, practic, fara obiect, cel care a sesizat, pana la urma, acest aspect fiind un simplu angajat al Comisiei.

Si, totusi, parlamentarii nostri muncesc, nu? Cel putin ei asa spun... Iata, insa, si o veste "buna"! Dupa lungi dezbateri si dispute, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in sfarsit, in sedinta de marti, proiectele de lege privind modificarea si completarea Codului de Procedura Penala (CPP) si a Codului Penal (CP).

Chiar si asa, lucrurile nu au fost deloc simple... In ceea ce priveste CPP, plenul Camerei Deputatilor a stabilit, in ciuda protestelor deputatilor Eugen Nicolicea (PSD) si Lucian Bolcas (PRM), ca procurorul poate dispune in derularea unei investigatii, fara autorizatia judecatorului, de interceptarea convorbirilor telefonice pentru o perioada de 48 de ore. Opozitia si-a manifestat nemultumirea si fata de CP. In acest sens, deputatul Valer Dorneanu a acuzat-o pe Monica Macovei ca are "ambitia personala" de a fi adoptat un nou CP care sa ii poarte numele si de aceea doreste abrogarea variantei din 2004.

La randul sau, Lucian Bolcas a afirmat ca Ministerul Justitiei a creat un adevarat haos in sistemul judiciar, judecatorii nemaistiind care varianta a CP va trebui aplicata si care nu. Tot marti, Biroul Permanent al Senatului a aprobat avertismentul propus in raportul Comisiei juridice pentru senatorul liberal Norica Nicolai. In acest sens, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a precizat ca Norica Nicolai este la prima abatere si, din acest motiv, a primit un avertisment care, de altfel, nu are decat o valoare morala... A "scapat" ieftin, senatorul notru!

Dezbaterile la proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale nu au reusit sa progreseze nici saptamana aceasta, discutiile trenand, mai bine de doua ore, pe probleme de procedura.

In felul acesta, poate sa stea UDMR linistita pentru ca isi va vedea proiectul adoptat... la pastele cailor! Nici in privinta "Ordonantei Gojdu" lucrurile nu stau mai bine. Senatorii au adus, joi, in discutie acest aspect, insa nu au reusit sa transeze nici macar problema procedurii de vot si a cvorumului necesar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.