Fundatia pentru o Societate Deschisa, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International Romania au demontat, punct cu punct, proiectul Ministerului Justitiei referitor la declararea si controlul averilor, conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor pentru demnitari. Renate Weber, Georgiana Iorgulescu si Victor Alistar, sefii celor trei organizatii, apreciaza ca actualul proiect reprezinta un regres fata de actul normativ pe aceeasi tema, adoptat de Camera Deputatilor inca din 2004 si uitat, se pare, de aproximativ un an, prin sertarele senatorilor. Ei arata ca definitiile privind conflictele de interese si incompatibilitatile sunt mult mai clare in proiectul aflat la Senat, iar reglementarile au o mai mare coerenta.

De asemenea, se releva faptul ca documentul propus de minister are concepte nedefinite si formulari vagi, in totala contradictie cu jurisprudenta CEDO, potrivit careia legea trebuie sa fie "clara si predictibila". Se ofera ca exemplu trimiterea la relatiile dintre magistrati, in proiectul Monicai Macovei folosindu-se sintagma "legaturi de stransa afectiune", fara a se preciza instrumentul de evaluare a acestei stari de drept.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.