"Noi vroiam sa vedem care este interesul financiar pentru toata criza asta, deoarece sunt multe firme pe care ministrul Flutur le cunoaste foarte bine, care dau cu apa de ploaie masinile si, in schimb, incaseaza o groaza de bani/Seres a avut intentii bune si a pornit aceasta batalie dupa care, probabil, si colegi de partid, si oameni de afaceri importanti, l-au sunat, l-au tras de maneca sa se opreasca / Monica Macovei face justitie doar pentru Bruxelles. Ea isi face prieteni doar la Bruxelles, se felicita intre ei... Sigur, va lucra la Bruxelles, am inteles, de la 1 ianuarie 2007. Din pacate, nu intelege sau nu vrea sa inteleaga ca justitia din Romania nu se aplica in Belgia sau in Italia, ci se aplica in Romania, si se aplica prost / Petre Roman nu are nici o legatura cu PSD-ul si, evident, nu e deloc iubit in PSD. Din pacate, nu e nici macar o persoana despre care sa zici ca-ti aduce vreun avantaj electoral pentru ca 0% cat are el nu ne foloseste prea mult / In afara de Sorin Oprescu sau de inca una, doua persoane care ataca puterea, care vin cu alternative si cu critici serioase, restul, toata ziua aflam despre nu stiu ce cearta /Totusi, nu numai Daciana, sunt multi membri din PSD care l-au votat pe Mircea Geoana si s-au asteptat ca acesta sa fie mai curajos in a face reforma in partid. Nici eu nu simt ca, la un an de la Congres, lucrurile s-au miscat semnificativ / Eu cred ca exemplul lui Copos ar trebui sa fie urmat si de Calin Popescu Tariceanu. I-a dat un exemplu frumos si sper sa-l urmeze si Tariceanu, adica sa-si dea demisia.

-Inca o motiune simpla de cenzura initiata de PSD a cazut, joi, la Senat. Chiar daca PRM a sprijinit motiunea "Gripa lui Flutur", aceasta nu a reusit totusi sa treaca de plenul Senatului. De ce?

- De saisprezece ani n-a trecut niciodata o motiune de cenzura sau o motiune simpla in Romania, ceea ce denota o slabiciune a sistemului parlamentar. Strict la motiunea "Gripa lui Flutur", eu cred ca cei de la putere s-au solidarizat stupid in jurul lui Flutur, ca au toti de pierdut aparandu-l intr-o situatie in care nu ai cum sa-l aperi. E foarte clar, insa, ca e o harababura generala. Cand spunem noi, cei din opozitie, ca e harababura, ni se spune ca nu e adevarat. Cand iese presedintele Basescu din spital si spune acelasi lucru, deodata are dreptate. E clar ca s-au strans asa, ca o gasca de prieteni, in jurul lui Flutur, ca sa-l apere de noi.

- Era necesar un astfel de gest?

- Nu, nu era vorba sa-l apere de noi, ci "sa-l traga de urechi" pentru ca, din cauza lui, de la niste gaini bolnave s-a ajuns la o "boala nationala".

- Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, considera ca PSD nu a fost deloc bine intentionat cu aceasta motiune simpla de cenzura si, nici macar, "foarte bine informat" in acest sens. Cum comentati declaratiile ministrului Agriculturii?

- I-ati vazut, intr-un an si jumatate, pe vreunul din ministrii actuali sa spuna ca cineva are dreptate si ca ei ar fi gresit vreodata? Ei sunt perfecti! Ei nu gresesc! Si presa greseste, si opozitia greseste, si oamenii gresesc. Numai ei au dreptate. Daca si gripa asta aviara a fost bine gestionata, atunci inseamna ca ministrul Flutur e plecat cu pluta sau ca traieste in alta tara, nu in Romania! Cand toata lumea il injura: eu vad ce se intampla nu numai in media, vad ce spun oamenii, ca le omoara pasarile...

- Cu toate astea, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat zilele trecute ca Gheorghe Flutur este sustinut de populatie. Este adevarat?

- Pai, sa vina Tariceanu si sa intre prin niste curti, unde le-a omorat Flutur pasarile la oameni, sa vada el cam ce sustinere are... Cred ca fuge cu tot cu SPP-stii dupa el. Sa fim seriosi! Cui ii place ca le omoara pasarile la oamenii care traiesc numai din asta, care nu au alte mijloace de subzistenta?! De la asta si pana la Bucuresti, unde se cresc pasari, desi n-ar trebui: cu asta sunt de acord si cred ca toata lumea este de aceeasi parere. Dar la tara, imediat cum gasim o cioara moarta, omoram pasarile oamenilor. E o prostie! Si asta fara sa stim macar daca e sau nu gripa aviara, daca se transmite la om sau nu. Toata ziua il vedem pe Flutur la televizor, intr-un halat alb,
omorand pasari. Si, totusi, focarele se tot extind...

- Revenind, insa, la motiune...

- Ceea ce vroiam noi sa facem la Camera - si de asta cred ca, de fapt, le-a fost frica - noi vroiam sa vedem care este interesul financiar pentru toata criza asta, deoarece sunt multe firme pe care ministrul Flutur le cunoaste foarte bine, care dau cu apa de ploaie masinile si, in schimb, incaseaza o groaza de bani. Vroiam sa vedem de ce firmele alea de la Codlea, in urma cu cateva luni, luau miliarde de lei subventii de la Ministerul Agriculturii. Adica, e vorba de foarte multi bani aicea.

- Ce s-a intamplat cu acea subcomisie speciala de ancheta parlamentara pe care vroiati sa o infiintati?

- Nu am reusit s-o facem. Au votat impotriva fara sa ia macar un singur om de la putere cuvantul, un singur deputat, sa ne explice de ce nu vor sa facem o subcomisie de ancheta. Pur si simplu s-au strans in jurul lui Flutur, care nu cred ca i-a informat tot timpul pe deputati ce firme erau acolo si cati bani le dadea acelor firme. Asa au considerat ei ca trebuie sa-l apere... E un spirit de gasca care, de data asta, cred ca a fost prost inteles.

- Ati starnit un adevarat scandal prezentand lista cu cele 17 societati private care au cumparat energie de la stat pentru a o revinde apoi, la un pret mai ridicat, tot statului. Cum comentati decizia presedintelui PC, Dan Voiculescu, de a se retrage din actionariatul tuturor firmelor sale, imediat dupa ce ati prezentat aceasta lista? De ce tocmai atunci?

- De ce credeti? Pentru ca l-am prins cu "ocaua mica". S-a suparat deodata, m-a jignit, dupa care a plecat din firme. Asta a fost cea mai buna confirmare ca am dreptate. Ulterior, ati vazut ca au aparut multe alte documente. E greu ca un ministru conservator (Codrut Seres) sa vorbeasca de lucruri ilegale privind cumpararea de curent, mai ales ca una din firmele care cumpara acest curent este chiar a sefului sau, Dan Voiculescu. Nu am, insa, nimic cu Dan Voiculescu. Ca dovada, am aratat o firma a liberalilor care cumpara de acolo o alta firma despre care se spune ca, in spate, ar fi niste pesedisti. Pe mine ma intereseaza doar faptul ca aceste complexe sunt intr-un judet "fruntas" la somaj (in Gorj), unde abia se mai gasesc locuri de munca (60.000 de locuri de munca s-au desfiintat) si niste firme private ale unor politicieni fac miliarde de lei, si nici macar nu investesc banii inapoi in judet, sa faca o noua fabrica, sa incerce ceva. Iau banii si ii duc fie in Elvetia, fie cine stie prin ce alte locuri.

- De ce credeti ca a refuzat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, sa faca publice numele acestor societati private?

- E prins la mijloc si el. Seres a avut intentii bune si a pornit aceasta batalie dupa care, probabil, si colegi de partid, si oameni de afaceri importanti, l-au sunat, l-au tras de maneca sa se opreasca. Deci, intentia mea a fost tocmai aceea de a spune eu ceea ce Codrus Seres ar vrea sa spuna, dar nu poate. Eu chiar cred in intentiile bune ale ministrului Economiei si Comertului, doar ca e normal sa i se "lege" imediat mainile sau picioarele atunci cand incepe "sa sape" intr-un loc unde sunt atat de multi bani bagati.

- Dupa cum stiti, dezbaterile la Codul de Procedura Penala au fost din nou amanate, proiectul fiind retrimis Comisiei Juridice spre analiza. Ce parere aveti despre acest proiect?

- Monica Macovei face justitie doar pentru Bruxelles. Ea isi face prieteni doar la Bruxelles, se felicita intre ei... Sigur, va lucra la Bruxelles, am inteles, de la 1 ianuarie 2007. Din pacate nu intelege sau nu vrea sa inteleaga ca justitia din Romania nu se aplica in Belgia sau in Italia, ci se aplica in Romania, si se aplica prost. Nu s-a schimbat nimic in bine. Povestile cu corupti, in afara de Adrian Nastase, pe care il mai plimba pe la televizor, pentru termopane, nu s-au terminat. Nu am vazut unde sunt marii corupti. Pe la judecatorii si pe la tribunale, Macovei nu a mai pus piciorul de multe luni, sa vada cozile de acolo, cum stau oamenii, cum se judeca 3-5-7 ani, sa vada ca cine nu are bani de avocati nu are nici o sansa sa castige vreodata, vreun proces; sa vada ca, in cel mai fericit caz, un proces se termina in 2-3 ani, iar, in cel mai nefericit caz, poate tine si 15 ani.

De asemenea, ar trebui sa vada ca suntem tara, pe primul loc in Europa, cu actiuni la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Astea sunt problemele justitiei. Sigur, Macovei da bine la televizor si la Bruxelles, dar, mai jos, acolo unde sunt 2 milioane de romani care se judeca, care au procese, nu se simte absolut nimic. Mai departe, cu Parlamentul, noi, cei din opozitie, nici macar nu ne mai bagam cand vine Monica Macovei. E suficient ca se cearta si se jigneste cu cei de la putere.

Oricine are o opinie, oricat de mica, diferita de a acesteia este imediat catalogat ca e adversarul ei. Orice fel de actiune o transforma in ceva personal, se considera jignita de liberali, de udemeristi, de peremisti, de pesedisti. Nu este dispusa sa inteleaga absolut nici un lucru sau sa cedeze absolut nimic atunci cand greseste. Eu i-am si propus odata sa o sanctificam pentru ca este perfecta. Monica Macovei n-a recunoscut niciodata, intr-un an si jumatate, ca a gresit cu ceva. Prefera sa "parasca" imediat la presa... Probabil ca, la 1 ianuarie 2007, va pleca la Bruxelles si ne va lasa in brate cu o justitie la fel de amarata si de peticita cum era si acum cativa ani.

- Ce ne puteti spune despre proiectul Polului Social? Colegi de-ai dvs. au declarat ca ii deranjeaza asocierea lui Ion Iliescu cu Petre Roman. Dvs ce parere aveti despre aceasta asociere?

- Eu nici macar nu mai vreau sa mai particip la discutiile astea. M-am cam saturat de ele. Petre Roman nu are nici o legatura cu PSD-ul si, evident, ca nu e deloc iubit in PSD. Din pacate nu e nici macar o persoana despre care sa zici ca-ti aduce vreun avantaj electoral pentru ca 0% cat are el nu ne foloseste prea mult. PSD s-a saturat de discutiile astea. Nu ne intereseaza ce discuta Ion Iliescu cu Mircea Geoana si cu Miron Mitrea, care se cearta cu cine si de ce. Ne intereseaza ca PSD-ul nu face cu adevarat opozitie. In afara de Sorin Oprescu sau de inca una, doua persoane care ataca puterea, care vin cu alternative si cu critici serioase, restul, toata ziua aflam despre nu stiu ce cearta. Nu asta este ceea ce trebuie sa facem noi, ca partid de opozitie. Sunt doua lucruri, insa, cu care sunt de acord cu Ion Iliescu, pacat de faptul ca acesta doar spune, dar nu face nimic in acest sens.

1) Oamenii cu imagine foarte proasta, acuzati de coruptie, ar trebui sa plece din primul rand al PSD-ului pentru ca ei sunt tot timpul atacati, sunt tot timpul santajabili si dispusi la negocieri pe sub masa si la compromis.

2) La fel si oamenii care nu pot sa-si justifice nivelul de viata si averile foarte mari. Cu astea sunt de acord cu Ion Iliescu. Partea proasta e ca doar spune si nu se intampla nimic si, in continuare, suntem vazuti ca partidul condus de oameni acuzati de coruptie, de oameni prea bogati, care nu au nici in clin, nici in maneca cu social-democratia si cu politica de stat.

- Cum comentati declaratiile colegei dvs. de partid, deputatul Daciana Sarbu, care a afirmat ca Mircea Geoana nu si-a indeplinit promisiunile pentru care a fost ales, sustinand in schimb ca acum l-ar vedea in fruntea PSD-ului, pe presedintele PIN, Cozmin Gusa?

- Nu comentez ce spune Daciana. Pe de alta parte, si eu i-as vedea pe Cozmin Gusa, pe Lavinia Sandru si pe ceilalti intr-o constructie de stanga, dar, in acelasi timp, ii inteleg ca nu vor sa vina in PSD atata timp cat aici sunt oameni cu care ei au o incompatibilitate totala. Totusi, nu numai Daciana, sunt multi membri din PSD care l-au votat pe Mircea Geoana si s-au asteptat ca acesta sa fie mai curajos in a face reforma in partid. Nici eu nu simt ca, la un an de la Congres, lucrurile s-au miscat semnificativ, adica nu mi se par mari diferente intre PSD-ul de dinainte de Congres si cel de dupa Congres.

- De ce?

- Nu stiu. Noi l-am votat pe Mircea Geoana tocmai ca sa fie mai curajos si sa faca o reforma profunda. Probabil ca ritmul e mult prea lent si pe multi dintre cei mai tineri faptul ca ne miscam foarte incet sau ca, de cele mai multe ori, stam pe loc, ne afecteaza. Plus ca sunt tot felul de gesturi, cum a fost ideea cu alianta cu PRM-ul, care nu au absolut nici o legatura cu ideea de reforma si de partid social-democrat in sens european.

Eu sunt convins ca aceasta poveste cu protocolul cu PRM a fost conceputa de cativa apropriati care au dorit sa-l compromita pe Mircea Geoana. Ma bucur, insa, ca noi, ceilalti, am reusit sa-l oprim la timp. L-ar fi compromis definitiv si s-ar fi terminat cu imaginea de lider modern, european de care are nevoie acesta. Imi pare rau ca era sa cada intr-o asemenea capcana.

- Totusi, de unde aceasta "teama" a PSD de Polul Social?

- Nu exista o teama a PSD-ului, exista teama catorva din PSD. Sigur, nici eu nu sunt de acord cu ideea ca mai facem inca o formatiune politica mai mare decat PSD. Eu cred in PSD - formatiune politica, si cred ca, in jurul acestuia, pot fi stranse tot ceea ce inseamna forte de stanga. Nu numai noi suntem forte de stanga in tara asta, or mai fi si altii. Or fi sindicate, forumuri civice... Avem obligatia sa polarizam in jurul nostru tot ceea ce inseamna om, sau idee, sau principii de stanga. Cu asta sunt de acord, dar sa facem iarasi un partid mai mare care sa stranga partide mai mici, nu are nici un sens.

- Sa vorbim putin si despre demisia vicepremierului George Copos. Ce parere aveti despre faptul ca acesta a renuntat la functia din Guvern tocmai acum, desi este anchetat in dosarul "Loteria Nationala" de ceva timp?

- E clar ca a fost o iesire eleganta. El, oricum, trebuia sa-si dea demisia fiind trimis in judecata si a gasit un moment bun, cu acest Cod, care intr-adevar este unul gresit, impotriva dezvoltarii normale a economiei, in ansamblul ei. A iesit onorabil, elegant din functia respectiva, insa nici asa nu s-au rezolvat problemele guvernului. Eu cred ca exemplul lui Copos ar trebui sa fie urmat si de Calin Popescu Tariceanu. I-a dat un exemplu frumos si sper sa-l urmeze si Tariceanu, adica sa-si dea demisia.

- Care este situatia in Guvern la ora actuala?

- In momentul de fata nu mai avem guvern. Avem doar niste gasti care se cearta intre ele, cine, ce functie sa ocupe, iar, deasupra tuturor e presedintele Basescu, care ii atata tot timpul sa se certe intre ei ca sa poata sa-i conduca. Ii dezbina, ca sa-i poata conduce!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.