Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta prin care salariile demnitarilor cresc spectaculos, un parlamentar urmand sa primeasca, de la 1 octombrie 2005, o indemnizatie bruta de 47.912.000 lei, adica aproximativ 34 de milioane de lei venit net. Corespunzator, creste la aproape 48 de milioane si suma forfetara lunara acordata pentru cheltuielile cu biroul parlamentar. De asemenea, se majoreaza si diurna, care acum este de 500.000 lei, de care beneficiaza parlamentarii "provinciali" pentru fiecare zi petrecuta in Bucuresti. Din ianuarie si pana in octombrie, se acorda tuturor categoriilor de bugetari 45% din cresterea rezultata ca diferenta dintre aceasta indemnizatie si cea avuta in decembrie 2004. Potrivit acestei ordonante, de cea mai mare indemnizatie beneficiaza presedintele Romaniei, care va primi 65.469.000 de lei. Intrucat guvernul Tariceanu a redus impozitul pe venit la 16%, Traian Basescu va primi in mana circa 47 de milioane de lei.

Nici premierul Tariceanu sau presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, nu se vor putea plange: ei vor avea un brut de 60 de milioane si un net de peste 43 de milioane de lei. Si judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la Curtea Constitutionala, ministrii, secretarii de stat, consilierii prezidentiali sau membrii CNA vor avea indemnizatii brute cuprinse intre 45 de milioane si 60 de milioane de lei. La polul opus, un cercetator stiintific are un salariu mimim de baza de 3,976 milioane de lei. Soferul unui ministru sau parlamentar are cu circa 100.000 de lei mai putin, adica primeste un minimum de 3,9 milioane de lei, dar poate ajunge la aproape 6,2 milioane. Salariul unui cercetator stiintific principal cu gradul 1 - echivalat cu un profesor universitar - este intre 5,7 si 17,3 milioane lei. Un absolvent al Facultatii de medicina este platit in Romania, dupa sase ani de studii, cu fix 3.745.000 de lei, ca medic stagiar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.