Claudiu Secasiu, presedintele CNSAS, a declarat ieri, la Senat, ca institutia pe care o conduce a intrat in posesia arhivei MApN. Cu alte cuvinte, „ordinul“ presedintelui Basescu catre toate institutiile statului ca, pana la 30 mai, sa predea arhivele, ar fi fost respectat intocmai.

Claudiu Secasiu a ramas cu ochii in soare: are sau nu acces la informatiile din dosar?!

La cateva ore dupa declaratia optimista si satisfacuta a presedintelui CNSAS, un alt membru al Colegiului, Constantin Buchet, a iesit in public, de data aceasta cu o declaratie bomba. Buchet a spus nici mai mult, nici mai putin ca dosarele primite de la MApN sunt secretizate pentru 50 de ani! Cu alte cuvinte, membrii CNSAS nu pot avea acces la aceste documente, desi le au acum, in propria lor ograda!

Constantin Buchet a spus ca MApN a transmis Colegiului "un lot de CD-uri" cu evidentele referitoare la Directia a V-a Securitate si Garda din cadrul Departamentului Securitatii Statului. Secretarul general al CNSAS a aratat ca toate aceste informatii din documentele MApN, transmise pe CD-uri, sunt clasificate pe o perioada de 50 ani, astfel incat nici macar membrii CNSAS n-au acces la ele.

"Directiva" lui Basescu, apa de ploaie!

Claudiu Secasiu a omis sa spuna acest amanunt. La fel au facut-o si sefii MApN, SRI si SIE, care au raportat frumos ca au predat arhivele. Numai ca toate aceste arhive au fost secretizate de institutiile emitente, iar pe de alta parte, printr-o ordonanta guvernamentala mai veche, in cazul arhivei PCR. Ori, declaratia presedintelui Basescu care a cerut acestor institutii sa predea arhivele, nu a avut decat un rol de imagine. Legal, pentru ca acest lucru sa fie posibil, atunci ar fi trebuit sa se initieze o ordonanta de urgenta care sa anuleze vechea ordonanta, privind secretizarea arhivei PCR si, in cazul celorlalte institutii, acestea sa-si desecretizeze singure documentele. Pana atunci, membrii CNSAS n-au decat sa stearga praful de pe zecile de metri liniari de documente secrete!

Goana dupa statut si avantaje

In schimb, grija cea mare a presedintelui CNSAS a fost votarea legii in baza careia functioneaza Colegiul. Problema dezbatuta aprig la Comisia juridica a Senatului a fost mai mult decat meschina: cum sa fie asimilati membrii CNSAS secretarilor de stat, dar numai in privinta salarizarii, nu si a incompatibilitatilor. Cu alte cuvinte, sa aiba leafa de secretar de stat, dar si dreptul de a face afaceri si a si le administra, ceea ce este interzis secretarilor de stat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.