Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a acuzat ieri autoritatile de „atitudine duplicitara“, dupa ce Ministerul Finantelor a respins majorarea cu 40% a salariilor tuturor magistratilor.

Doar procurorii si judecatorii care instrumenteaza dosare de coruptie sau criminalitate organizata primesc, in prezent, un spor de 40% din salariu. In opinia AMR, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a Ministerului Justitiei (MJ), acest lucru creeaza o discriminare salariala care are consecinte negative asupra sistemului judiciar. Magistratii din mai multe orase - Cluj, Timisoara, Iasi - au adresat deja proteste scrise Guvernului, prin care isi arata nemultumirea fata de refuzul de a echilibra aceste diferente salariale. AMR considera drept foarte grava pozitia adoptata de Guvern, potrivit careia magistratilor trebuie sa li se aplice un sistem salarial similar celui al functionarilor publici. "Atragem atentia ca magistratii nu sint simpli functionari, ci au statut de demnitari, reprezentind una din cele trei puteri in stat. Ei trebuie sa aiba asigurata in primul rind independenta financiara", a declarat Viorica Costiniu, membra a Consiliului Director al AMR.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat ca proiectul de act normativ aflat in discutie nu a fost respins definitiv, ci doar temporar, pina cind Guvernul va gasi resurse financiare pentru a acorda maririle dorite de magistrati. "Din pacate, acum nu sint bani. Deocamdata, se va acorda magistratilor majorarea de 8% de care beneficiaza toate categoriile de bugetari, dar speram ca in maxim trei luni sa gasim si o solutie financiara pentru a elimina inechitatile salariale din Justitie", a precizat Monica Macovei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.