Guvernul Tariceanu va transmite Parlamentului un document de 76 de pagini, cuprinzand cele aproape 500 de prioritati legislative ale Executivului pentru perioada 2005-2008. In ianuarie 2005, Guvernul si-a propus, de exemplu, sa modifice legea privind combaterea spalarii banilor, in timp ce legea "dematerializarii" (sic!), elaborata de Ministerul Comunicatiilor, va fi gata abia in octombrie 2008. Pana in martie 2005, Executivul urmareste scutirea de la plata taxelor notariale a vanzarilor de terenuri agricole si forestiere, precum si stabilirea regimului de despagubire a celor care nu-si pot reprimi in natura imobilele nationalizate. O prioritate legislativa este si modificarea legii caselor nationalizate, tot pana in martie 2005, dar documentul aprobat joi de Executiv nu ofera nici un fel de amanunte in legatura cu aceasta intentie. O veche promisiune electorala a Aliantei D.A., desfiintarea armatei obligatorii si trecerea la profesionalizarea ei, va fi indeplinita abia in decembrie 2005.

Tot la acest termen ar trebui sa apara si Statutul Bucurestiului, care figura si in prioritatile fostului guvern Nastase, dar la care a renuntat datorita conflictelor cu primarul de atunci al Capitalei, Traian Basescu. Angajamentul luat de Alianta D.A. in fata UDMR, adoptarea cu prioritate a Statutului minoritatilor, va fi realizat in martie 2005. O alta solicitare a UDMR, adoptarea legii Cultelor, ar putea fi indeplinita in noiembrie 2005, sub denumirea de "lege privind libertatea religioasa". In domeniul combaterii coruptiei, Ministerul Justitiei are in plan elaborarea unui proiect prin care sa se asigure judecarea "cu celeritate" a cazurilor de coruptie, precum si aplicarea unor sanctiuni "care sa produca un efect descurajator".

In plus, acest proiect va adopta principii directoare care sa permita judecatorului, in cazuri de mare coruptie, "libertate deplina in aprecierea probelor si determinarea severitatii pedepselor". Acest minister a anuntat deja, in sedinta de Guvern de joi, ca va inlatura imunitatea de care beneficiau fostii ministri si va adopta o noua lege privind reglementarea incompatibilitatilor, conflictelor de interese si a declaratiilor de avere. PNA va avea, pana in iunie 2005, o noua lege de functionare, care ii va asigura "independenta efectiva". Pe lunga lista de prioritati se mai afla fortificarea fainii cu micronutrienti, asigurarea infrastructurii de date spatiale a Romaniei sau aprobarea cotelor de recolta la urs, lup si pisica salbatica, in sezonul de vanatoare 2005-2006.

Ambitii mari in domeniul economic

Pana la sfarsitul lunii viitoare, Guvernul s-a angajat sa trimita Parlamentului un proiect de lege privind evaziunea fiscala, prin care sunt marite amenzile, iar o serie de contraventii devin infractiuni si vor fi pedepsite cu inchisoarea. Modificarea Codului vamal, modificarea Legii asigurarilor, precum si modificarea Legii finantelor publice locale sunt doar cateva dintre prioritatile Executivului pentru stimularea mediului de afaceri. Pana in luna septembrie, Cabinetul Tariceanu se angajeaza sa adopte legea bugetului pe 2006, iar in noiembrie sa rectifice bugetul pe acest an. In domeniul industriei, Guvernul se angajeaza sa aprobe legea privind parteneriatul-public privat pentru atragerea de fonduri necesare construirii reactorului 3 al CNE Cernavoda. Vor fi modificate si legea privind regimul concesiunilor si cea a petrolului, iar pentru iulie 2005 este prevazuta modificarea legii privind facilitatile acordate investitiilor cu un impact semnificativ in economie. Pentru transporturi, vor fi adoptate o serie de modificari privind reorganizarea sistemului de reabilitare a infrastructurii feroviare, dar se vor introduce si noi norme pentru reducerea riscului seismic in cazul constructiilor. Agricultorii tineri vor beneficia de sprijin din partea statului daca vor sa-si infiinteze ferme, iar sprijinul pentru agricultura se va extinde prin aprobarea Legii creditului agricol. Printr-o alta lege va fi reglementata si vanzarea lemnului pe bursa (termen - ianuarie 2006), iar printr-un alt proiect de lege vor fi modificate conditiile de functionare a Garzii de Mediu. Pana la sfarsitul acestui an, se vor stabili si conditiile in care va fi achitata taxa de mediu. Nu in ultimul rand, pana la jumatatea acestui an, Guvernul va inainta Parlamentului un proiect de lege privind stabilirea unui sistem unitar de plata a personalului din sectorul bugetar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.