Chiriasii statului vor putea cumpara locuintele pe care le folosesc la preturi modice, de la cateva sute de mii de lei vechi la cateva milioane.

Reglementarea a fost propusa de deputatul conservator Petru Calian care a venit cu o initiativa legislativa de modificare a Legii imobilelor nationalizate. Conform acesteia, chiriasii din imobilele statului puteau sa cumpere locuintele pe care le primisera in folosinta, dar li se interzicea expres sa le vanda timp de zece ani. Prin proiectul de lege al lui Calian s-a pus capat acestei perioade, astfel incat proprietarii lor sa le poata vinde daca doresc acest lucru.

Apartamente, la cateva sute de mii de lei

Intr-o maniera surprinzatoare, proiectul a fost adoptat de catre Camera Deputatilor cu o larga majoritate. Au fost 221 de voturi "pentru", 23 "contra" si 2 abtineri. Sprijinul deputatilor pentru initiativa lu Calian survine in pofida numeroaselor recomandari de respingere a legii. Prima data, legea a ajuns la Senat, ce a respins-o in octombrie 2005. Odata trimisa la Camera, s-au mai adunat cateva puncte de vedere adverse. Primul a fost cel al Guvernului, urmat de avizul negativ al Comisiei de administratie publica. Aici a fost sesizata existenta chilipirului oferit de stat actualilor sai chiriasi. Presedintele Comisiei, Relu Fenechiu (PNL) a spus ca acesta a fost principalul motiv pentru care Comisia de administratie s-a opus. "Nu mi se pare corect ca cineva sa poata cumpara un apartament cu cateva sute de mii de lei", a declarat Fenechiu.
In sedinta din 9 martie 2006, plenul a decis retrimiterea la Comisie a legii. Insa Comisia juridica a retrimis plenului textul legii recomandand adoptarea acestuia, fara sa obiecteze asupra cadoului pe care statul va fi obligat sa-l acorde din cauza acestei legi.

"La Senat a fost respinsa pentru ca, in general, propunerile legislative ale parlamentarilor, cand nu vin de la Guvern, trec mai greoi, mai ales cand vin de la partide mici sau din opozitie. Nu cred ca au fost temeiuri serioase pentru respingere, de multe ori e vot politic. De altfel, si la Camera Deputatilor a avut intai un aviz de respingere. Initiatorul, deputatul PC Petru Calian, a perseverat, a cerut in plen retrimiterea si iata, astazi, a fost adoptata cu 220 de voturi, o majoritate zdrobitoare", a comentat deputatul PC Sergiu Andon traseul sinuos al legii adoptate ieri.

PC a trecut peste avizul Guvernului

Nici in plen nu a fost sesizata eroarea sau daca a fost sesizata nimeni nu s-a opus. Cum Camera Deputatilor este Camera decizionala, legea va fi trimisa spre promulgare presedintelui. Andon sustine ca meritul principal al legii este ca deschide piata imobiliara, iar fostii chiriasi si actuali proprietari pot sa se bucure deplin de dreptul la proprietate, care pana acum le-a fost restrictionat. In plus, scurtarea perioadei nu este foarte mare, de la cateva luni la un an sau doi, crede Andon.
Conform declaratiilor acestuia, actul normativ initiat de Calian nu va influenta in nici un fel desfasurarea proceselor pe imobilele aflate in litigiu.

"Au trecut noua ani, s-au evitat afacerile speculative, ca asta se urmarea atunci, proprietarii deposedati eventual ai apartamentelor au putut sa depuna cereri de restituire, au expirat si acele termene. Situatia lor juridica este clarificata, sau daca nu, este in justitie si acele imobile nu se vor instraina. Era timpul ca oamenii sa poata beneficia de proprietatea lor", a apreciat Andon.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.