Neintelegerile din sanul Aliantei privind desemnarea candidatului pentru Primaria Generala a Capitalei au avut ca efect amanarea acestora. Astfel, noul Guvern a retras hotararea prin care fostul Cabinet stabilea ca primul tur al alegerilor pentru un nou primar al Bucurestiului sa fie organizat pe 10 aprilie. Aceasta hotarare a fost luata pe 28 decembrie de fostul Guvern, cu doar cateva ore inaintea investirii noului Executiv. Guvernul Tariceanu a retras de la publicare hotararea de Guvern data pe 28 decembrie. In felul acesta, actul normativ a devenit nul din punct de vedere juridic.

Acum e necesar ca stabilirea datei alegerilor sa fie facuta printr-o noua hotarare de Guvern. In ciuda acestor ezitari, viceprimarul Ludovic Orban, candidat din partea PNL la Primaria Capitalei, a declarat acum o saptamana ca alegerile pentru Primaria Generala ar trebui organizate cat mai curand. In sprijinul acestei afirmatii el invoca existenta unei dorinte a opiniei publice si a unei conjuncturi favorabile. Mai mult, Orban anunta chiar o posibila devansare a acestor alegeri pentru luna martie. Si Traian Basescu a promis in sedinta din 23 decembrie 2004 ca va sustine organizarea rapida a alegerilor pentru functia de primar general si ca acestea ar putea avea loc chiar in februarie sau martie.

De atunci insa apele s-au tulburat, desemnarea candidatului Aliantei fiind un subiect de disputa intre PNL si PD. Asa incat se pare ca alegerile vor avea loc la sfarsitul lunii mai. Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a precizat ca stabilirea datei alegerilor nici nu a fost discutata pana in prezent in cadrul sedintelor de Guvern.

Tariceanu: Orban a actionat normal pentru a-si promova candidatura

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri ca este normal ca persoanele care doresc sa candideze la Primaria Capitalei sa desfasoare actiuni prin care sa-si creeze o mai mare notorietate.
Tariceanu a facut aceasta precizare ca reactie la nemultumirile PD fata de modul in care si-a promovat candidatura liberalul Ludovic Orban. "Chiar daca exista o alianta cu PD, protocolul de functionare prevede ca, in cazul vacantarii functiei de primar, sa existe posibilitatea de desemnare libera a celui mai bun candidat pentru Primaria Capitalei", a explicat liderul PNL. El a spus ca din aceasta perspectiva, a unei competitii, este normal ca si la PNL, si la PD cei care doresc sa aspire la functia de primar general sa-si pregateasca terenul. "De aceea, si Orban, si Videanu au incercat sa-si creeze o mai mare notorietate pentru a iesi bine in sondaj. Nu cred ca este nimic anormal! Fiecare si-a facut treaba. Sigur, poate s-a incercat tentatia de a se face mai mult decat se putea, in baza protocolului, dar acum lucrurile s-au lamurit si se va face un sondaj", a explicat Tariceanu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.