Salariile mici, in primul an si jumatate de mandat, si nesiguranta viitorului politic ii tin pe politicienii romani departe de listele electorale pentru PE.

"Rar se intimpla sa prinzi mai mult de doua mandate si, cind vrei sa te intorci in viata politica interna, nu te mai stie nimeni in circumscriptia ta, nu mai poti sa faci campanie electorala clasica, pentru ca vii de afara si nu ai ce sa promiti si risti sa nu mai fii ales", a sintetizat deputatul PSD Eugen Nicolicea unul dintre motivele pentru care politicienii romani fug de listele pentru Parlamentul European. La propriu. Nicolicea, despre care se zvonea ca va avea un loc eligibil pe listele pentru Parlamentul European, nu numai ca a infirmat zvonul, dar ne-a spus ca "nu este avantajos sa fii europarlamentar".

Mandat scurt, salariu mic, riscuri multe

Un alt deputat PSD, Ioan Timis, afirma ca reticenta multora de a candida vine, in primul rind, de la faptul ca "primul mandat este scurt, de un an si jumatate". Timis ne-a explicat ca atunci cind se vor desfasura alegeri in toate statele din UE, in 2009, "la noi se va vota pe liste de regiuni si este infinit mai greu sa prinzi un mandat din patru, pe o raza de cinci judete, decit un mandat din sapte, intr-un singur judet, pentru Camera Deputatilor".

"In plus, mai spune Timis, si campania electorala este de un alt tip decit cea pentru Parlamentul national si nu poti sti daca vei convinge electoratul". Ar mai fi un "impediment" pentru care nu prea se inghesuie nimeni sa candideze: salariul mic pe care europarlamentarii romani il vor primi in acest mandat de un an si jumatate - 1.200 de euro. Aceasta, in timp ce ceilalti europarlamentari au salarii intre 6.000 si 14.000 de euro, in functie de nivelul economic al tarii din care provin. Din 2009, situatia se va schimba insa si va exista un salariu unitar pentru toti europarlamentarii. Conform unor informatii neoficiale, acesta va fi de 9.000 de euro sau de 11.000 de euro.

Exceptiile Anastase si Popa

Printre politicieni, "Cotidianul" a chestionat, prin sondare, peste 70 de parlamentari si nimeni nu era interesat sa candideze pentru a deveni europarlamentar. Cu o exceptie. "Eu sint decisa sa continuu in Europa. Am avantajul ca aici am acces la foarte multa informatie, se face o cu totul alta politica si, cum am 30 de ani, pot capata o mare experienta pe care ulterior sa o folosesc in tara", declara deputatul PD Roberta Anastase, actualmente euroobservator.

Potrivit unor informatii, si liberalul Nicolae Vlad Popa, in prezent observator, va candida. In rest, nici unul dintre partidele politice parlamentare nu a demarat pina acum pregatirile pentru acest eveniment. La PSD "se fuge" cel mai tare de euroalegeri. Mai mult, trei dintre euroobservatorii partidului - Valeriu Zgonea, Serban Nicolae si Titus Corlatean - au renuntat la aceasta calitate. De la 1 februarie 2008, Romania va avea 35 de mandate in Parlamentul European. Se estimeaza ca alegerile ar putea avea loc intre aprilie - iunie 2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.