Dezechilibrul bugetar forteaza Guvernul la masuri nepopulare. Cheltuielile bugetare vor fi reduse. Profesorii si medicii vor fi controlati la avere pentru ca incaseaza bani neimpozitati din meditatii si bacsisuri.

Discutiiile cu FMI asupra politicii economice a Romaniei, mai ales in ceea ce priveste marimea deficitului bugetar, se dovedesc a fi tensionate. Desi premierul Tariceanu nu a vrut sa faca public parametrii negociati cu expertii Fondului, el a spus ieri, la o conferinta organizata de Camera de Comert Americana AmCham, ca fostul Guvern a crescut economia intr-un mod nesanatos.

Profesori evazionisti, medici spagari

Desi creeaza o stare de disconfort pentru anumite categorii, generalizarea declaratiilor de avere are ca scop diminuarea evaziunii fiscale si eliminarea unor practici deja incetatenite - bacsisul si spaga, a afirmat ieri prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu. El a spus ca evaziunea fiscala nu este apanajul exclusiv al mediului politic. "Daca profesorii dau meditatii si banii nu sint fiscalizati, acesta este un caz de evaziune fiscala", a apreciat Tariceanu, acelasi lucru fiind valabil pentru sumele incasate drept spaga de medici.

El a explicat ca prezentarea declaratiilor de avere de catre orice persoana fizica ar elimina situatiile in care unii acumuleaza averi considerabile fara a avea surse de venit. In cazul demnitarilor, unde exista interes public, prezentarea unor astfel de declaratii de avere este justificata, dar pentru persoanele obisnuite trebuie avut in vedere unde vor ajunge informatiile, este de parere Jonathan Scheele, ambasadorul Comisiei Europene. La rindul sau, ambasadorul Statelor Unite in Romania, Jack Dyer Crouch II, a afirmat ca problema este "complicata", adaugind ca este important sa fie gasit echilibrul corect, in sensul respectarii dreptului la intimitate. "Orice decizie va trebui luata numai dupa consultari cu reprezentantii societatii civile", a mai spus Crouch.

Gunoiul de sub pres

"Prezentul Guvern are sansa de a construi pe solida performanta macroeconomica pe care o mosteneste de la Guvernul anterior, care a facut multi pasi inainte, ce s-au dovedit pozitivi pentru Romania", a afirmat ieri ambasadorul SUA, J.D. Crouch II. Oficialul american a fost contrazis de premierul Tariceanu, care a acuzat faptul ca rata de crestere economica a fost nesanatoasa, existind riscuri de supraincalzire a economiei.

Potrivit premierului, "majorarile salariale adoptate de fostul Guvern se vor reflecta in cresterea importurilor, cu impact asupra deficitului comercial. Situatia nu este atit de buna, fardul arata bine, iar gunoiul a fost bagat sub pres", a afirmat Tariceanu. Anul 2004 a fost, in opinia prim-ministrului, unul "extrem de nefericit pentru Romania", intrucit intr-un an electoral nu te apuci sa faci reforme, iar fosta guvernare a incetinit ritmul reformelor, a facut cadouri electorale. El a dat drept exemplu faptul ca din bugetul anului 2005 aferent compensarii pretului medicamentelor, 12.000 de miliarde de lei, 4.000 de miliarde au fost "papate" in ultima parte a anului trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.