Dezinteresul PD fata de fuziunea cu PNL a fost practic socializat cu ocazia dezbaterii pe care GDS a incercat s-o organizeze miercuri intre cele doua partide. Desi fusesera invitati din timp, democratii au lipsit cu desavirsire, fara sa ofere o explicatie valabila.

Dezbaterea pro sau contra fuziunii se poarta nu intre cele doua partide, ci doar in cadrul PNL, fapt ce a devenit mai mult decit evident miercuri la GDS. Liberalii prezenti au considerat absenta democratilor drept o dovada de lipsa de interes fata de subiect. "Si azi, aici, discutam despre asta noi intre noi, liberalii. Daca nimeni din PD nu s-a prezentat, inseamna ca aceasta chestiune nu este importanta pentru ei ca dezbatere", a sintetizat Crin Antonescu. Moderatorul discutiilor, Cristian Preda, a declarat pentru "Cotidianul" ca refuzul PD a avut mai multe etape. "Intii am primit o confirmare de la Cozmin Gusa, apoi o secretara de la PD ne-a confirmat ca va veni cineva de la partid, ca ulterior sa fiu anuntat ca au Delegatie Permanenta si nu poate veni nimeni. Desi eu nu cred ca la Delegatie participa chiar tot partidul", a comentat Preda. El considera absenta democratilor "un semn ca nu doresc sa se angajeze in aceasta discutie". "Intentia noastra era de a-i pune impreuna, pentru ca pina acum au vorbit despre aceasta separat. Ceva mai multa eleganta si subtilitate ar fi fost de dorit din partea PD", a incheiat el.

Fuziune si contrafuziune

Valeriu Stoica a ramas aproape singur pe frontul fuziunii liberalo-democrate, pentru ca nici in PNL ideea nu intruneste entuziasmul unanim. Ca dovada, la dezbaterea GDS taberele traditionale nu au fost reprezentate la virf. Au lipsit atit Tariceanu, cit si Patriciu. Ministrul Bogdan Olteanu a declarat "cvasioficial" ca "obiectivul principal al acestui Guvern este aderarea Romaniei la UE, fapt pentru care este necesara o buna guvernare". Olteanu a subliniat ca actiunile de natura sa aduca atingere bunei functionari a coalitiei trebuie "tratate cu reticenta", iar fuziunea PNL-PD ar putea fi o asemenea problema, "fiindca nu se poate desfasura lin". Senatorul Andrei Cioroianu a invocat traditia si mostenirea istorica a PNL si a subliniat ca intrarea in PPE "este contra mersului natural, intrucit liberalismul este in avans in Romania in acest moment". Mai nuantat, Crin Antonescu este de parere ca fuziunea trebuie sa aiba loc, dar ca prioritatea este ca PNL sa decida sa intre in PPE, cu sau fara PD.

Stoica din ce in ce mai pesimist

"Stiu deja la ce concluzii va ajunge Congresul PNL saptamina viitoare, dar nu dezarmez", a comentat Stoica pesimist la auzul acestor declaratii. Liderul liberal a subliniat ca, daca ideea fuziunii nu va fi admisa, noul presedinte va avea datoria de a propune PNL o strategie de urmat, pentru ca acesta sa nu sfirseasca la fel ca taranistii. "Daca nu fuzionam, disputa Orban-Videanu ar putea deveni simptomatica pentru Alianta. Ce asteapta oamenii care ne-au votat? Sa ne vada certindu-ne? Pai, atunci PSD va reveni pe lauri, nu peste patru ani, ci peste doi, iar PNL si PD vor fi in situatia de azi a PNTCD", a avertizat el. Stoica a mai argumentat ca Romania "poate sa joace un rol minor sau important in Europa, depinde in ce familie politica se integreaza". Solutia ar fi fuziunea si intrarea in Partidul Popular European, care nu este reprezentat in Romania la nivel parlamentar. Stoica a reamintit ca Partidul Liberal European are pondere redusa, in timp ce Partidul Socialistilor Europeni a sustinut PSD in campania electorala "cu surle si trimbite". Liderul liberal a declarat ca luni sau marti va anunta public daca intentioneaza sa candideze la presedintia PNL sau daca va sustine pe cineva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.