Ordonanta privind introducerea cotei unice a fost aprobata de Senat. Cu mult noroc, coalitia PNL-PD-UDMR-PUR a avut cu doar cinci voturi mai mult decit voturile Opozitiei, formata din PSD si PRM.

Primul test privind gestionarea majoritatii in Parlament a fost trecut ieri de coalitia de guvernamint mai degraba datorita norocului decit faptului ca se afla la putere. Primul proiect supus votului Senatului se referea la aprobarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Aceasta masura cruciala pentru programul de guvernare al Aliantei PNL-PD, program insusit si de partenerii de coalitie UDMR si PUR, a fost foarte aproape sa fie respinsa de Opozitia formata din PSD si PRM. Senatorii PNL, PD, PUR si UDMR au lipsit pe capete de la dezbaterea si votul proiectului de lege. Salvarea a venit din faptul ca din bancile Opozitiei senatorii au absentat in aceeasi masura.

PNL da vina pe PD si invers

Au fost 58 de voturi pentru si 53 impotriva introducerii cotei unice. Motivat sau nu, 13 dintre cei 71 de senatori ai coalitiei au absentat ieri de la lucrarile Senatului. Aceasta situatie putea fi speculata lejer de cele doua partide de opozitie, intorcind votul in favoarea lor. Senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor chiar si-a exprimat public regretul, imediat dupa aflarea rezultatului votului, ca sapte dintre parlamentarii partidului pe care il conduce au fost absenti. "Daca nu ar fi lipsit parlamentarii PRM, alta ar fi fost situatia. Spre regretul meu, dintre cei sapte doar unul a lipsit motivat", a declarat Vadim Tudor de la tribuna Senatului. Senatorul PD Paula Ivanescu ne-a precizat ca doar patru parlamentari ai Aliantei au lipsit ieri de la vot: "Toti de la PNL". In schimb, senatorul liberal Norica Nicolai sustine ca de la PNL a fost absent motivat doar Radu Cimpeanu, aflat la Paris: "Restul au fost de la PD". "Cu exceptia lui Vasile Blaga, a carui situatie inca nu s-a clarificat, nu a lipsit nimeni de la PD. De la PNL au lipsit doi colegi", sustine senatorul PD Maria Petre.

La rindul sau, Silvia Ciornei, senator PUR, a recunoscut absenta a doi dintre colegii sai, printre care si Dan Voiculescu. Grupul UDMR a motivat absenta a trei senatori: Peter Eckstein, Verstoy Attila si Gyorgy Frunda, aflati in delegatii in strainatate. Senatorii UDMR Sogor Csaba si Zoltan Pukas au declarat ca, in afara celor trei, nici unul dintre cei 10 parlamentari maghiari nu a lipsit de a lucrarile Senatului. Potrivit acestor declaratii, coalitiei ii lipseau noua parlamentari, in timp ce la vot s-a constatat absenta a 13.

Mai multi parlamentari

Lipsa colegilor de partid sau de coalitie a fost sesizata si de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Acesta a dat in timpul dezbaterilor numeroase ture printre bancile Senatului, numarind parlamentarii Puterii si pe cei ai Opozitiei. "La un moment dat, numarind parlamentarii din sala, s-a constatat ca eram mai putini chiar decit voturile aparute pe tabela, ceea ce inseamna ca au fost lasate cartele de vot la colegi", ne-a declarat unul dintre parlamentarii PNL-PD. Varianta de lucru a protocolului de functionare a coalitiei nu prevede obligativitatea prezentei la vot a parlamentarilor decit la investi-tura guvernului si la motiunile de cenzura.

Lipsa de preocupare a parlamentarilor coalitiei de guvernamint pentru sustinerea propriilor proiecte de lege este si mai inexplicabila, in conditiile in care nu detin toate pirghiile de putere din Legislativ. In situatii de acest gen, cind, din pricina absentelor, Puterea nu isi poate sustine initiativele legislative, o solutie poate veni din partea presedintelui Senatului, care poate amina votarea unor legi pentru urmatoarea sedinta. Dar coalitia de guvernamint nu dispune de aceasta pirghie, presedintii ce-lor doua Camere fiind reprezentantii Opozitiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.