In timp ce se lauda cu „integrarea“, pedistii maresc presiunea asupra Guvernului, afirmind ca Tariceanu trebuie sa taie din ministere.

Democratii au trimis simbata trei mesaje cu destinatie exacta: premierul Tariceanu. Noutatea e ca mesajele nu au mai venit din partea unor membri din esalonul doi al PD. Expeditorul a fost chiar liderul PD, Emil Boc. La Colegiul Director al partidului, desfasurat simbata, la Palatul Parlamentului, pedistii s-au laudat separat de Guvern cu realizarile ministrilor PD in domeniul integrarii. In plus, Boc a declarat ca nu vede rostul sarbatoririi celor "500 de zile de guvernare", cerindu-i in schimb premierului sa umble la structura Guvernului.

Sabia motiunii deasupra lui Tariceanu

"Nu intentionam sa sustinem o motiune de cenzura, dar speram sa nu fim determinati de parteneri sa ne gindim la o asemenea solutie", avertiza simbata Emil Boc. El spune ca PD nu a discutat acest aspect nici in interiorul partidului, nici cu alte partide de pe scena politica, mai ales ca nu a auzit inca de "intentia consacrata" a PSD sau a PRM de a introduce o astfel de motiune. Surse din interiorul PD spun ca o eventuala sustinere a unei motiuni de cenzura este vazuta in partid ca o ultima solutie pentru inlaturarea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Guvernului. Potrivit acelorasi surse, se incearca o negociere cu oameni din apropierea premierului pentru a-l convinge sa paraseasca sefia Executivului fara sa se ajunga la solutii de forta pentru debarcarea sa.

I-au furat "500 de zile"

Organizarea unei manifestari a Aliantei pentru marcarea a 500 de zile de guvernare, propusa de PNL intr-o sedinta a celor doua partide de acum doua saptamini, a primit oficial votul de blam din partea PD chiar prin intermediul lui Emil Boc.

"Nu s-a luat o decizie finala cu privire la organizarea unui asemenea eveniment.

Urmeaza ca rapoartele sa apara, cel de la Bruxelles si cel al Consiliului European, si decizia va fi de competenta Aliantei, daca se va mai organiza ceva de acest fel sau nu. Parerea PD este ca nu ar trebui sa aiba loc o astfel de intrunire", spunea liderul PD la finalul sedintei Colegiului Director. Democratii s-au opus de la inceput, acuzindu-l pe Calin Popescu Tariceanu ca vrea sa cistige capital politic de pe urma Raportului de tara. Ca urmare, democratii s-au laudat separat cu performantele ministrilor cu responsabilitati in domeniul integrarii.

"PD a luat o decizie buna in a-i sustine", a spus liderul PD, referindu-se la ministrul Internelor, Vasile Blaga, la cel al Mediului, Sulfina Barbu, la ministrul Integrarii, Anca Boagiu, si la ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Boc vrea restructurarea Guvernului

In ultimele zile, PD a adus in dezbatere un nou subiect controversat. Cel al restructurarii Guvernului.

Cu o saptamina in urma, premierul Tariceanu se declara multumit de configuratia actuala a Executivului. Vineri, insa, cu o zi inainte de Colegiul Director al PD, senatorul Radu Berceanu il critica pe Calin Popescu Tariceanu ca nu a restructurat Guvernul pina acum, desi promisese acest lucru la momentul investirii.

Si Emil Boc a adus in discutie acest subiect simbata. "Este o promisiune pe care Alianta a facut-o inca de la momentul formarii Guvernului, in sensul restructurarii acestuia, in perspectiva integrarii in UE.

Astfel, numarul de ministere al Executivului roman va fi compatibil cu cel existent in guvernele tarilor UE.

Acest lucru trebuie realizat pe masura ce se confirma integrarea tarii noastre", a reluat liderul PD noua tema de atac impotriva Guvernului Tariceanu.

Boc si Geoana il contrazic pe Sirbu

"N-am avut si nu avem nici un fel de discutie cu PSD. Agenda opozitiei nu o facem noi", a declarat simbata liderul PD Emil Boc. "Nu au existat negocieri politice nici cu PD, nici cu PNL si nu exista un mandat din partea BPN pentru nimeni sa faca negocieri de natura politica", a intarit ieri si liderul PSD Mircea Geoana. Intr-un interviu, vicepresedintele PSD Ilie Sirbu sustinea ca se poarta discutii intre lideri ai PSD si PD pentru o eventuala alianta la guvernare. "Sint discutii la diferite niveluri. Insa nu la nivel de presedinti, inca", a declarat Sirbu, adaugind ca discutiile s-au purtat la nivel de parlamentari si lideri de filiale.

Olteanu: "Ar trebui sa cada capete"

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca evaluarea activitatii ministrilor "este extrem de necesara" si ca asteapta "acea evaluare de 500 de zile", pentru a vedea care au fost cei mai putin performanti dintre ministri. El a adaugat ca remanierea si restructurarea Guvernului este o prerogativa a premierului si crede ca este bine ca "o sabie a lui Damocles sa pluteasca intotdeauna deasupra capetelor celor mai putin performanti ministri". Olteanu crede ca "cel putin doua sau trei capete ar fi bine sa cada, macar pentru a incuraja entuziasmul si competitia dintre ministri".

Tariceanu ar taia sfoara "marionetelor" din partid

Liderul PNL a trecut la amenintari cu excluderea din partid. Boureanu, unul dintre vizati, il face pe Tariceanu vinovat de scaderea PNL in sondaje.

Aflat la conferinta de alegeri a TNL Ilfov, Tariceanu a atacat simbata ultimul discurs al lui Stolojan spunind ca "nu avem nevoie de lectii; ni se sugereaza ca a aparut o mare forta politica pe centru-dreapta. Nu vreau sa fac comentarii, mai ales ca este vorba despre partenerii nostri din Alianta, de PD. Nu vreau sa fac nici un fel de comentarii critice la adresa lor, sintem parteneri si putem sa raminem in continuare parteneri". Tariceanu a criticat si faptul ca "in ultimele zile a revenit tema fuziunii cu PD" si a afirmat ca problema a fost deja transata, in sensul ca PNL nu poate accepta varianta PD si nici democratii varianta liberala. Concret, el a aratat ca PNL nu poate deveni "popular" si ca nici democratii nu vor sa imbratiseze liberalismul. Stolojan si-a anuntat recent revenirea in politica, afirmind intr-un interviu televizat ca va fi mult mai activ. In plus, fostul sef al liberalilor a anuntat ca va avea intrevederi cu liderii de filiale pentru a discuta modul in care este condus partidul. Consilierul prezidential a criticat, de asemenea, unele masuri luate de Guvern in domeniul fiscalitatii.

Statutul, ultima solutie

Tariceanu a aratat ca in PNL exista oricind loc pentru dezbatere politica, dar a afirmat ca "stim sa facem distinctia intre dezbatere politica si ceea ce se intimpla cu unii, din fericire citiva, foarte putini, dintre colegii nostri, care fie sint marionetele altora, fie nu inteleg care este sensul liberalismului in Romania". Dupa care a amenintat ca, "pentru acestia, nu exista decit o singura solutie, care se numeste Statutul, cu tot ceea ce decurge din el". Totodata, Tariceanu a reiterat ceea ce a afirmat Crin Antonescu in urma cu citeva zile, spunind ca "PNL nu este de vinzare si nu se ofera la taraba nimanui".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.