Noul Cod de procedura penala a trecut ieri de Comisia juridica. Au votat pentru 11 deputati PNL, PD, UDMR si PC, PRM a lipsit, iar doi deputati PSD s-au abtinut.

O noutate absoluta a noului Cod de procedura penala o reprezinta eliminarea SRI si a altor servicii secrete din procedurile de urmarire operativa - ascultarea telefoanelor, interceptarea Internetului, alte ascultari.

Cand noul Cpp va intra in vigoare, interceptarile vor fi facute de catre procurori cu tehnica proprie de ascultare, evident cu aprobarea instantelor. "S-a luat aceasta decizie, pentru a nu se mai ajunge la situatii de scurgere de informatii, asa cum s-a intimplat in unele cazuri. Cei de la SRI dadeau informatiile ilegal, dar de raspuns, raspundeau tot procurorii. Acum, consider ca confidentialitatea va creste atunci cind vor fi ascultate telefoanele. SRI-ul va mai face interceptari doar pentru situatii specifice sigurantei nationale", ne-a declarat deputatul PNL Gheorghe Gabor. Si ministrul Macovei a trecut la realizari pozitive acest amendament. De asemenea, perioada de ascultare s-a prelungit de la 120 de zile la 180 de zile.

Monica Macovei afirma ca printre principalele modificari se numara si stramutarea proceselor. Pina acum, decizia de stramutare se lua cu usile inchise si nemotivat la Curtea Suprema. Prin noul Cod de procedura penala procesele de stramutare se vor desfasura in sedinte publice si judecatorii vor fi obligati sa motiveze aceste decizii. O alta noutate este introducerea raspunderii penale a persoanei juridice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.