Faptul ca, in ultima vreme, viata politica romaneasca a fost marcata de tot felul de scandaluri, dispute si aliante temporare l-a determinat pe presedintele UDMR, Marko Bela, sa sustina ca partidul sau reprezinta un “factor de stabilitate” la nivelul coalitiei aflate la guvernare.

"UDMR a avut un sfarsit de saptamana bogat in evenimente, dar care nu au avut aceeasi vizibilitate ca si in cazul celorlalte partide dintr-un simplu motiv: noi nu ne-am certat", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, liderul Uniunii. In acest sens, Marko Bela a criticat initiativa Partidului Social Democrat de a colabora, chiar si numai la nivel parlamentar ("tehnic"), cu Partidul Romania Mare.

"In ultima vreme, nu pot intelege ce se intampla in viata noastra politica. Nu inteleg de ce doreste PSD sa isi asume o astfel de alianta cu un partid ultra-nationalist, insa nu cred ca aceasta ii va ajuta in vreun fel", a spus Marko, adaugand totodata ca este dezamagit de faptul ca PSD a hotarat sa isi asume raspunderea scoaterii PRM "dintr-o izolare in care a stat de multi ani".

Din contra, presedintele UDMR este de parere ca aceasta colaborare nu ii va ajuta pe social-democrati nici in ceea ce priveste propria reforma a partidului, dar nici la nivelul perceptiei electoratului. "O astfel de alianta va avea un impact negativ si spre exterior, dar si in cadrul activitatii parlamentare", a afirmat Marko Bela, recunoscand in schimb ca UDMR-ul este ingrijorat de aceasta "toleranta fata de curentele ultra-nationaliste".

Vorbind despre ziua de 9 mai (Ziua Europei) ca despre o zi care poarta in sine mesajul convietuirii, conlucrarii si solidaritatii, Marko Bela a declarat ca "daca Europa are un mesaj pentru noi toti, care ne indreptam spre ea, acela este toleranta". Desi considera ca trebuie sa existe toleranta in cadrul societatii, totusi presedintele Uniunii s-a declarat intransigent fata de curentele ultra-nationaliste, afirmand in acest sens ca, fata de aceste curente "nu trebuie sa fim toleranti, ci trebuie sa fim intoleranti si sa luptam impotriva lor cu instrumente si mijloace politice".

Intr-o alta ordine de idei Marko Bela a precizat ca este nemultumit si de atitudinea Partidului Democrat in legatura cu numirea Avocatului Poporului. "Ca opozitia sa fie prezenta in aceasta institutie, nu e un lucru rau deoarece Avocatul Poporului are un astfel de rol de opozant. Dar, ca aproape in intregime sa avem Opozitia la conducerea acestei institutii, este exagerat", a spus liderul UDMR, subliniind in acest sens ca PD a gresit cand a luat aceasta decizie.

"Declaratiile lui Stolojan nu vor afecta coalitia"
Presedintele UDMR nu crede ca recentele declaratii ale consilierului prezidential Theodor Stolojan ar putea sa creeze noi tensiuni in coalitia aflata la guvernare. "Eu stiu ca in acest moment avem un prim-ministru, iar acesta si-a ocupat functia prin decizia coalitiei. Tot din decizia acesteia se vor schimba lucrurile, daca va fi cazul. Momentan, nu este", a afirmat Marko Bela.

Cat despre relatiile din interiorul Partidului National Liberal, liderul UDMR a spus ca nu doreste sa faca speculatii pe marginea acestora. "Nu-mi permit sa fac speculatii in legatura cu impartirea functiilor in PNL. Sigur, in cadrul fiecarui partid este recomandabil sa-ti rezolvi problemele in interior", a adaugat acesta.

UDMR nu este ingrijorata de inscrierea UCM ca partid
Intrebat daca este la curent cu declaratiile facute la sfarsitul saptamanii trecute de primarul din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, care sustinea ca s-a intrat pe ultima suta de metri in procesul de inregistrare a Uniunii Civice Maghiare (UCM) ca partid, Marko Bela a afirmat ca nu este catusi de putin ingrijorat din aceasta cauza. "Noi nu suntem ingrijorati.

De fiecare data, la alegeri, au existat partide care au incercat sa ia votul de la UDMR, insa nu au reusit. Va depinde de UDMR, si in viitor, daca acest lucru se va intampla sau nu", a explicat lideruul Uniunii, mentionand in schimb ca, cel putin deocamdata, "suntem martori la istoria unui esec". In opinia lui Marko, menirea UCM este aceea de a "incerca sa obstructioneze intrarea UDMR in parlament la alegerile viitoare".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.