Baronul Psd de Gorj ii acuza pentru arestarea lui pe Nastase si Ponta

Ieri, la ora 12,25, fostul lider al PSD Gorj, Nicolae Mischie, a fost adus la Parchetul de pe langa Tribunalul Judetean Gorj pentru audieri, dupa ce marti seara a fost retinut pentru 24 de ore, pe baza de ordonanta, de catre politistii gorjeni. Alaturi de Mischie au mai fost retinute alte trei persoane, doi functionari din cadrul Directiei tehnice din Consiliul judetean si primarul localitatii Berlesti, Maria Dumitrascu. Procurorul Gheorghe Constantinescu, purtator de cuvant al Parchetului Judetean Gorj, a declarat ca Nicolae Mischie este cercetat penal in sase dosare, cinci fiind conexate.

Acesta este acuzat ca a prejudiciat bugetul Consiliului judetean cu cateva miliarde de lei. Mischie a fost adus la sediul Parchetului, dupa o noapte petrecuta in arestul Inspectoratului Judetean de Politie. Inaintea sa au fost audiati cei doi functionari din Consiliul judetean si primarul din Berlesti. Acestia din urma erau socati de cele intamplate si au spus ca sunt nevinovati. Mischie a fost adus cu catuse la maini si a declarat scurt ziaristilor ca e nevinovat si ca la mijloc e o inscenare pusa la cale de Adrian Nastase si Victor Ponta. Mischie a fost audiat la Parchet pana in jurul orei 15, cand a fost mutat la Politia judeteana. La iesirea din sediul Parchetului, Mischie, flancat de doi cagulati de la DIR, a declarat: "Eu zic ca e un abuz ce se intampla. Nu pot sa raspund eu pentru casa Ganescu, care nu e a mea, ci a Consiliului judetean si a statului. Nu pot sa raspund eu in locul celor care au raspuns direct de obiectivele respective. Domnii Ponta si Nastase au pus la cale toate acestea". Acesta nu a mai purtat catuse la iesirea din Parchet. Intre timp, la Tribunalul Gorj astepta sotia fostului baron, Sanda Mischie. Aceasta a declarat: "Sotul meu e nevinovat. Am incredere in justitie".

Dosarul "Drumuri modernizate pe hartie"

Mischie, in calitatea de presedinte al Consiliului judetean, este acuzat ca a influentat membrii comisiilor care organizau licitatiile pentru atribuirea de lucrari edilitar-gospodaresti in judet. Astfel, licitatiile pentru modernizari de drumuri sau alimentari cu apa erau tinute fictiv, fiind preferate firmele a doi oameni de afaceri, Relu Stefanoiu si Clement Mocanu.

Stefanoiu a fost arestat pentru 15 zile, pana ieri instanta dispunand judecarea lui in libertate, cu interdictia de a parasi localitatea de resedinta. Stefanoiu este cercetat de Parchetul Gorj in 9 dosare penale. Clement Mocanu este cel care s-a autodenuntat la PNA, acuzandu-l pe Mischie ca ii datoreaza 400.000 de dolari, pentru lucrari de modernizari executate la resedintele sale. Mocanu a declarat ca a efectuat respectivele lucrari pentru a primi diverse lucrari de constructii in Gorj. Procurorul Gheorghe Constantinescu a declarat ca pana in acest moment au fost verificate licitatiile pentru diferite lucrari in localitatile Albeni, Rosia de Amaradia, Godinesti, Berlesti si Tg. Logresti. Lucrarile neexecutate aici sau realizate superficial au creat un prejudiciu de 3 miliarde de lei Consiliului judetean condus de Nicolae Mischie. Constantinescu a mai precizat ca sunt verificate toate licitatiile organizate de Consiliul judetean Gorj, pentru lucrari de modernizari de drumuri, alimentari cu apa sau gaze. In prezent, se afla in curs de cercetare 25 de persoane, 4 fiind retinute marti seara.

Dosarul "Casa Ganescu"

Mischie mai este acuzat ca a prejudiciat bugetul Consiliului judetean cu inca un miliard de lei, pentru plata unor lucrari neexecutate de firma administrata de Clement Mocanu la casa Barbu Ganescu, casa de protocol a Consiliului judetean. Licitatia pentru aceste lucrari a fost si ea una fictiva, fiind organizata dupa inceperea lucrarilor, iar decontarea acestora s-a facut cu mult inainte de data de finalizare.

Dosarul "Spor de doctor in Istorie"

Un alt dosar care a stat la baza retinerii lui Nicolae Mischie vizeaza sporul salarial de 15% pe care acesta si l-a acordat ilegal pentru titlul de doctor in Istorie, spor cumulat la salariul de presedinte al Consiliului judetean. Prejudiciul calculat aici de procurori este de 195 milioane lei.

Dosarul "Arma"

Trebuie spus ca, in momentul retinerii, lui Nicolae Mischie i s-au adus la cunostinta si infractiunile savarsite in dosarul "Arma", fostul lider al PSD Gorj fiind acuzat aici de contrabanda si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Cercetarea in dosarul "Arma" a fost facuta de procurori din cadrul Biroului de Investigare a Infractiunilor, de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului Judetean Gorj. Mischie este cercetat pentru aducerea ilegala in tara a unei arme de vanatoare nedeclarata la vama, acesta spunand la declansarea cercetarilor ca "doar nu era sa ma vamuiesc singur". Pentru faptele sale, Nicolae Mischie risca intre 5 si 15 ani de inchisoare, a declarat procurorul Gheorghe Constantinescu.

Mischie este aparat de doi avocati, Patru Andrei si Emil Ulmet, acestia declarand ca pentru probele administrate in dosar pledeaza pentru judecarea in libertate: "Apreciem ca nu sunt motive de savarsire a acestor fapte, cu atat mai mult de arestare, dar acest lucru se va decide la tribunal. Dosarul cu drumurile chiar acum a venit, ca o surpriza pentru noi. I s-au luat declaratii pentru modernizarea casei Ganescu si cu indemnizatia de 15% luata de la inceputul lui 2000. In apararea lui a declarat ca putea s-o incaseze de la Universitate, unde salariul era si mai mare, dar in acelasi timp in subordinea Consiliului judetean se afla cinci unitati culturale - Muzeul, Biblioteca, Scoala populara de arte - care aveau nevoie de indrumarea lui ca doctor in istorie. Noi apreciem ca nu sunt fapte penale, dar poate sa fie o raspundere civila, pentru ca acesti bani au fost incasati necuveniti". La ora 17, Mischie a fost adus in fata instantei de judecata, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.